Woonzorgcentra vangen coronapatiënten van UZ Brussel op: "Mag wettelijk niet, maar we doen het tóch anders liggen we vol"
Verschillende Brusselse woonzorgcentra vangen op dit moment coronapatiënten op zodat er meer plaats vrij kan worden gemaakt in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Het gaat om patiënten die aan de beterhand zijn, maar nog niet genoeg genezen zijn om al naar huis te kunnen. Dat zei de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen, gisteravond in De Afspraak op Canvas.
"Verschillende woonzorgcentra waar we sinds de vorige piek mee samenwerken bieden zich spontaan aan om te helpen. Patiënten die we willen ontslaan, maar nog te ziek zijn om echt naar huis te kunnen - en dus intussen wel nog een bed bezetten - worden daar opgevangen", vertelt Noppen. Ook de gemeente Jette bood zijn hulp al aan het ziekenhuis aan. "Ik kreeg een bericht van burgemeester Hervé Doyen (CDH): "Onze woonzorgcentra zijn voor u. Als je patiënten wil doorsturen, stuur ze maar." Ik vind dat fantastisch, maar wettelijk gezien mag dat eigenlijk niet. Dat is een andere bevoegheid. Ik heb daarover al veel discussies gehad met Minister Maron (Ecolo) en zijn administratie. Maar ik wil dat gerust zeggen: we doen het tóch. Want als we het niet doen, liggen we vol."
Ik ben longarts van opleiding en intussen 14 jaar uit het vak. Ik ben nu opnieuw een spoedcursus intensieve zorgen aan het volgen om te kunnen bijspringen.
Personeelstekort: CEO volgt zelf spoedcursus
Noppen waarschuwt ook voor een dreigend personeelstekort. Volgens de professor is niet het aantal ziekenhuisbedden een probleem, maar wel het aantal dokters en verplegers dat beschikbaar is. "Om een coronapatiënt te behandelen heb je bijna het dubbele aantal personeel nodig als bij andere patiënten. Collega's die nu totaal andere dingen doen, van fertiliteitsexperten tot psychiaters, gaan binnenkort moeten helpen met het verzorgen van coronapatiënten op de afdeling intensieve zorgen. Ze volgen daarvoor nu een extra opleiding. We gaan handen te kort komen, dat hebben onze wiskundige specialisten berekend en tot nu toe hadden ze altijd gelijk. Om u een idee te geven: ik ben longarts van opleiding en ben nu 14 jaar uit het vak. Ik ben nu opnieuw een spoedcursus intensieve zorgen aan het volgen. Misschien moet ik me binnenkort aanbieden om aan het bed te helpen. Dat moet gewoon", aldus Noppen.
