Jonas Verhulst

ZOO Antwerpen verwelkomt chimpansees Mia en Marit uit Zweden

Twee chimpansees uit Zweden, Mia en Marit, vergezellen sinds kort de groep van tien chimpansees in ZOO Antwerpen. De jongedames van 12 en 14 werden overgebracht van Kolmården Zoo in Zweden. Het is de bedoeling dat ze mee gaan doen aan het kweekprogramma van de Zoo. 

“Mia en Marit werden vruchtbaar en verlaten dan, net zoals in de natuur, hun geboortegroep", zegt curator Sarah. "Ze sluiten zich aan bij een andere groep om zich voort te planten. De chimpansees zijn van karakter niet uitgesproken dominant, wat hen een mooie plaats in onze groep kan geven. Toch blijft het onvoorspelbaar hoe dieren op elkaar reageren.” 

Welzijn van de groep verbeteren

Hun verzorger Alexandra begeleidde de chimpansees op hun reis uit Kolmården Zoo in Zweden. Ze blijft de eerste dagen in Antwerpen om zowel de dieren als de verzorgers te steunen en te helpen om elkaar beter te leren kennen.

De chimpansees zorgen ook voor wat verjonging in de groep. "De dynamiek die hun komst zal geven, zal de ganse groep verrijken en hun welzijn nog verbeteren", zegt Sarah. In totaal zijn er nu 12 chimpansees in de zoo, 5 mannetjes en 7 vrouwtjes.

Dromen van kleine chimpanseetjes

Chimpansees leren oudergedrag aan door andere vrouwtjes te observeren en na te apen. "Mia en Marit zijn samen opgegroeid in een grote groep en hebben dus vrouwtjes voor hun jongen zien zorgen. "Hopelijk mogen ze op termijn hun observaties in de praktijk brengen", zegt Sarah. “Na een succesvolle introductie zal er nog wat tijd overgaan tot Mia en Marit helemaal gesetteld zijn. Misschien kunnen we daarna beginnen te dromen van kleine chimpanseetjes?” 

Marit
Kolmarden Zoo
Jonas Verhulst
Mia
Jonas Verhulst

Meest gelezen