Radio 2

14-jarige uit Bilzen volgt nu al hoger onderwijs: "Ik heb mezelf als kleuter leren lezen"

De 14-jarige Iren Van der Beek is de jongste student in het hoger onderwijs van ons land. De tiener uit Bilzen koos voor Toegepaste Informatica aan hogeschool PXL en maakte van zijn favoriete hobby zo ook zijn studierichting. “Ik ben nu eenmaal gek op computers en programmeren” lacht de bolleboos. 

Dat Iren een bijzondere jongen was viel al heel vroeg op. “Ik heb mezelf als kleuter leren lezen”, vertelt hij trots. “Op de lagere school zat ik niet op mijn plaats. Ik heb het welgeteld negen dagen geprobeerd, verspreid over twee jaren. Thuisonderwijs was een betere formule, ook vanwege mijn autisme. Ik zat zelf met mijn neus in de boeken, en kon op mijn mama rekenen wanneer ik iets niet begreep.”

Diploma BSO op 12 jaar

Ondanks het feit dat hij voorloopt op zijn leeftijdsgenootjes, is Iren niet hoogbegaafd. “Hij is niet per se slimmer dan andere kinderen”, zegt zijn moeder Mathilde. "Zijn talent ligt vooral in het feit dat hij zich helemaal kan vastbijten in een onderwerp dat hem interesseert. Op zijn twaalfde had hij al een middelbaar BSO-diploma. De voorbije twee jaar legde hij zich toe op zelfstudie en programmeren.”

Geen druk

Na een korte prospectie van hogescholen in de buurt bleek de PXL het beste bij Iren te passen. "Een ontmoeting met het opleidingshoofd Information Technology op de beurs “Sid-In” in Genk trok ons vrijwel meteen over de streep”, vervolgt Mathilde. "Iren volgt dit jaar een deeltijds traject met zorgvuldig geselecteerde vakken. Wat de toekomst brengt weten we nog niet. Op dit moment willen we zijn leergierigheid vooral voeden zonder hem ook maar enige vorm van druk op te leggen”.

Ik tokkel graag op mijn ukelele

Iren Van der Beek

Aan het ‘echte’ studentenleven waagt de jonge tiener zich voorlopig niet. “De leeftijd van mijn medestudenten maakt me niet ongemakkelijk, maar ik heb mijn eigen vriendengroep waar ik me goed en veilig in voel", legt de tiener uit. "Verder vermaak ik mij zoals veel andere 14-jarigen met gamen en muziek maken. Ik tokkel graag op mijn ukelele en kan ook een stukje drummen, spelen op de piano of op gitaar. Of het feit dat ik autisme heb de dingen moeilijker maakt? Ik zou het niet weten, ik ben het niet anders gewend. Op het vlak van mijn hogere studies heeft het me alvast nog niet gehinderd. Hopelijk zullen de nakende examens dat bevestigen."

Meest gelezen