25 jaar geleden dook "Smelly cat" op in "Friends": pijnlijk voor de oren, maar wel in het collectief geheugen

Phoebe Buffay had in de populaire tv-serie "Friends" veel talenten, maar zingen was er daar zeker geen van. Al was ze zelf overtuigd dat de muzikale noten haar wel goed lagen. Dat collega-zangeres Stephanie Schiffer - rol van frontvrouw Chrissie Hynde van de Britse popgroep The Pretenders - 25 jaar geleden wél de nodige stijl aan haar eigen nummer toevoegde, kon Phoebe dan ook maar weinig waarderen. Maar het zorgde er wel voor dat "Smelly cat" sinds die 2e november 1995, toen het nummer voor het eerst in "Friends" opdook, tot het collectieve geheugen ging behoren. Terwijl het nummer eigenlijk zijn oorsprong kende bij een stinkende 'hond'!

In de aflevering "The One With The Baby On The Bus", die dus 25 jaar geleden voor het eerst uitgezonden werd, wordt Phoebe in Central Perk vervangen door een professionele zangeres, tot haar groot ongenoegen. Op het einde van de uitzending geeft ze haar toch wat tips om het lied "Smelly cat" op de juiste manier te vertolken. “Smelly cat” zou ook nog in latere afleveringen voorkomen, onder meer wanneer er een commerciële versie van gemaakt wordt (zie tweet hierbeneden), weliswaar met de stem van een andere zangeres (wat Phoebe dan doet besluiten: "God, wat klink ik goed!")

Betsy Borns, die het script schreef voor "The One With The Baby On The Bus" en samen met scriptschrijver Adam Chase de tekst van "Smelly cat" neerschreef: "Ik had zo’n echt stinkende en vieze hond. Die stonk zelfs zo hard dat ik hem Gouda noemde, omdat zijn geur vergelijkbaar was met die van slechte kaas. Maar ik heb 'hond' dan vervangen door 'kat', omdat dat me leuker leek." (Refinery29, maart 2016)

"Eigenlijk kan ik me de details niet meer zo goed herinneren, omdat het ook al zo lang geleden is.  Maar het had zeker iets te maken met mijn stinkende hond. Omdat die in mijn aflevering zat, zal het wel niet toevallig zijn. Maar ik heb ook een hond die lekker ruikt, Bodhi namelijk." (Refinery29)

Chrissie Hynde heeft me een beetje geholpen

Lisa Kudrow, die de rol van Phoebe speelde: "De woorden van het lied werden neergepend door een aantal zeer intelligente scriptschrijvers. Maar ik was het die het deuntje onder de woorden verzonnen heeft." (Larry King Now, juli 2013)

Tijdens een 'vraag- en antwoordsessie' op Reddit in november 2014 voegde Kudrow nog toe dat het Chrissie Hynde zelf was die haar "een beetje geholpen had" bij het deuntje, afsluitend met: "Zij was ronduit geweldig!" Ook gaf ze toe dat het nummer, net als alle andere die ze in de serie mocht zingen, haar "in uitbundig lachen hadden doen uitbarsten".

Give the woman a guitar!

Het nummer, dat als een soort "akoestische, folk-achtige ballade" wordt omschreven, kreeg in de media alvast de nodige bloemetjes toegeworpen: van "legendarisch" en "onvergetelijk", over "het lied dat onlosmakelijk met de figuur van Phoebe verbonden raakt en zelfs haar lijflied werd", tot "even populair als het introlied van The Rembrandts". Al bleef het tegelijkertijd, met een kwinkslag, "pijnlijk om naar te luisteren".

"Ik blijf almaar de vraag krijgen om "Smelly cat" te zingen. Maar nee, hoor", aldus Kudrow in een interview met lifestylewebsite Glamour in augustus 2012. Toch heeft ze een paar keer toegegeven om het nummer alsnog te brengen, onder meer tijdens een benefietconcert voor 'Feeding America' in Los Angeles in 2009, nadat Kudrow door collega Courteney Cox aangemaand was met: "Give the woman a guitar!" Maar haar meest opvallende optreden was in augustus 2015, in het Staples Center in Los Angeles, naast superster Taylor Swift. Swift kondigde haar aan met: "She's only ever played in coffee houses before. She's never played in a big venue like this." Een filmpje van het optreden ging daarna snel viraal:

Maar dat succes begon dus 25 jaar geleden, samen met Chrissie Hynde, in de aflevering "The One With The Baby On The Bus". Want, "Smelly cat, smel-ly cat, what are they feeding you? Smelly cat, smel-ly cat, it's not your fault."

Meest gelezen