BELGA

Amper 1 op de 5 stervende coronapatiënten kan gepast afscheid nemen: "Dit moeten we vermijden bij nieuwe piek"

Uit onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Gent bij 165 nabestaanden van coronadoden uit woonzorgcentra en ziekenhuizen, blijkt dat maar van 1 op de 5 mensen gepast  afscheid is genomen.  "Een goede communicatie kan in deze 2e golf een groot verschil maken", klinkt het bij de onderzoekers. 

Familieleden en vrienden van een terminale coronapatiënt hunkeren vooral naar duidelijke en heldere communicatie. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van UZ Gent bij nabestaanden van coronadoden. Door de strikte coronamaatregelen in woonzorgcentra en ziekenhuizen botsten mensen tijdens de vorige coronapiek vaak op een muur als ze nog afscheid wilden nemen van een zieke dierbare. In amper 1 op de 5  gevallen konden ze gepast afscheid nemen.  In ruim de helft van de gevallen kregen nabestaanden te horen dat fysiek bezoek, omwille van corona, onmogelijk was. 

Er zijn moderne middelen om afscheid te nemen, zoals videobellen. Daar moet meer op ingezet worden. 

Liesbeth Van Humbeeck, Onderzoekster UZ Gent,

"De zorgsector heeft enorme inspanningen gedaan maar we merken dat heel wat coronapatiënten toch nog sterven zonder dat ze gepast afscheid hebben kunnen nemen. Daar moeten we proberen iets aan te doen", zegt onderzoekster Liesbeth Van Humbeeck.  Ze wijst op de digitale oplossingen, zoals het videobellen, om toch contact te houden. Nu worden die nog amper gebruikt, slechts in 12 procent van de gevallen.

Beter communiceren

"Heldere communicatie is het allerbelangrijkste. Familieleden en vrienden willen weten waar ze aan toe zijn. Dat is nu niet altijd het geval", benadrukt Van Humbeeck. Ze hoopt dat woonzorgcentra en ziekenhuizen tijdens deze nieuwe piek een extra inspanning doen om familieleden en vrienden in te lichten over waar ze aan toe zijn.

1 op de 3 nabestaanden wist niet dat de coronapatiënt zou overlijden 

Liesbeth Van Humbeeck, Onderzoekster UZ Gent,

"Heel veel mensen geven aan dat ze het gevoel hebben dat er geen rekening werd gehouden met hun wensen of vragen. Vaak vonden ze ook moeilijk een aanspreekpunt. Daarop inzetten maakt het rouwproces achteraf ook iets draaglijker",  benadrukt Van Humbeeck nog.

Het onderzoek van UZ Gent loopt nog steeds, mensen die willen meewerken kunnen zich nog aanmelden. 

Meest gelezen