Antwerpse haven schakelt drone in om havengebied te controleren

Voortaan gebruikt de haven van Antwerpen een drone om het havengebied te controleren. De European Maritime Safety Agency (EMSA) heeft een drone en een dronepiloot ter beschikking van de haven gesteld. De drone zal gebruikt worden bij dagelijkse inspecties en ook bij incidenten zoals een olielek. "De haven is meer dan 120 vierkante kilometer groot. Met een drone is het gemakkelijker zo'n groot gebied te controleren", zegt Lennart Verstappen van het Havenbedrijf.

De drone wordt ingezet bij dagelijkse inspecties van terminals en gaat na of er mogelijke vervuiling is. "We zullen de drone ook inschakelen als er schepen botsen of als er een olielek is", zegt Verstappen. "De drone kan een ander perspectief geven vanuit de lucht en kan ook snel ter plaatse komen op minder toegankelijke plekken."

Voorlopig loopt het project tot eind 2021. "We hopen dat we het project kunnen verlengen, want we geloven zeker in de inzet van drones. Het havengebied is groot en heeft heel wat infrastructuur. De beelden van de drone kunnen zeker bijdragen tot een veiligere haven", vertelt Verstappen.

Meest gelezen