AZ Groeninge

AZ Groeninge heeft een “boomhut” voor kinderen: “Sfeer is enorm belangrijk als je een kind moet uitleggen dat het ziek is”

Het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk heeft een plek gecreëerd waar kinderen zich goed kunnen voelen. Dat is niet in een leeg lokaal in het ziekenhuis, maar in een mooie houten chalet op het binnenplein. 

De begeleiders noemen het een boomhut. “Maar ze staat niet in de hoogte, want kinderen en mensen met een rolstoel moeten er ook binnengeraken. Het is eigenlijk een chalet van ongeveer 35 vierkante meter groot zonder inkijk vanuit het ziekenhuis”, zegt Virginie Fievez, spelbegeleidster op de kinderafdeling.

Lekkere houtgeur

Het ziekenhuis vond het nodig om een warme, speelse plek te hebben voor kinderen. “Wij hadden allemaal wel een eigen plekje, maar sfeer is voor hen enorm belangrijk. Het ruikt hier ook niet naar het ziekenhuis, maar nog lekker naar het nieuwe hout”, zegt Fievez enthousiast. “Ze hebben ook een mooi groen uitzicht op het natuurgebied De Libel.”

Alle kinderen tot 14 zijn er welkom. Er is een zithoek met zitzakken om te relaxen of televisie te kijken. Aan de andere kant kunnen er activiteiten georganiseerd worden. “Maar er kunnen ook gesprekken plaatsvinden tussen de dokter en een chronisch ziek kind bijvoorbeeld. Of om slecht nieuws te vertellen waar kinderen bij betrokken zijn. Elke dienst mag die gebruiken, als er maar kinderen bij zijn”, zegt Fievez.

AZ Groeninge

Meest gelezen