Belgian Air Force

Belgian Air Force brengt eresaluut aan laatste Belgische D-day-piloot boven Grimbergen

Vanmiddag heeft de Belgian Air Force een eerbetoon gehouden voor Joseph 'Jeff' Moureau. De laatste Belgische gevechtspiloot die nog meevocht tijdens de Tweede Wereldoorlog overleed onlangs op 99-jarige leeftijd. Rond 13u30 vlogen vier F16-toestellen boven het centrum van zijn woonplaats Strombeek-Bever bij Grimbergen.

Joseph 'Jeff' Moureau was de laatste Belgische militaire piloot die heeft gevochten in de Belgische groep van de Britse Royal Air Force (RAF), de Britse luchtmacht. Deze week overleed hij op 99-jarige leeftijd. Moureau vocht mee bij de geallieerde landing in Normandië en haalde die dag een Duitse bommenwerper neer. Joseph Moureau werd geboren in Jette op 13 april 1921. Hij ging samen met zijn tweelingbroer Alfred in dienst van de troepen van het Verenigd Koninkrijk in 1940. Beiden meldden zich als piloot bij de Royal Air Force (RAF). Na een lange training kwalificeerden ze zich op de Spitfire, het beroemde Britse jachtvliegtuig. Ze werden ingezet in het 349e squadron, de divisie die voornamelijk uit Belgische piloten bestond. 

Joseph Moureau werd vandaag begraven in Strombeek-Bever in intieme kring. Als laatste eerbetoon vlogen rond 13u30 vier F16-gevechtsvliegtuigen over Grimbergen.

Vier F16's vliegen boven de basiliek van Grimbergen.
Alain Melis

Meest gelezen