Halina Reijn leest voor uit "Alice in Wonderland" © Rick David

Dit weekend blijven we binnen (en daar helpen deze kijktips bij)

Culturele evenementen zijn de komende weken onmogelijk, toch zijn er nog altijd plekken waar u naartoe kunt. Virtueel, welteverstaan. Naast uw vertrouwde televisie- en streamingkanalen is er behoorlijk veel moois te vinden op het wereldwijde web. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Je kan - zoals Ricky Gervais - naar "De twaalf" kijken, of naar andere fantastische series of films, maar er is nog veel meer te ontdekken via het internet. De nood aan cultuur is groot, bij makers, instellingen én bij het publiek. Iedereen zoekt een eigen digitale manier om verhalen te vertellen. 

Virtuele musea

Een erg uitgebreide lijst van virtuele musea, bij ons en in het buitenland, hebben we tijdens de eerste lockdown al aangeboden op VRT NWS, maar die lijst blijft ook vandaag relevant. Toerisme Vlaanderen heeft een Museum Tour langs zeven Vlaamse musea, en die lijst groeit nog altijd. De documentaires kunt u bekijken via VRT NU.

Naast virtuele wandelingen in musea, zoals museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, zijn er ook plekken op het internet te vinden waar allerlei prachtige kunstwerken digitaal worden samengebracht, zoals Google Arts & Culture.

En niet alleen musea verdienen uw aandacht, maar ook werelderfgoed zoals de Taj Mahal in India, de tempels van Angkor in Cambodja of de grotten van Lascaux in Frankrijk. Ga op ontdekking en verken de wereld vanuit uw zetel. Opgelet, het is verslavend.

Watch out for Watchapp

Theatergezelschap SKaGeN bestaat 20 jaar, maar had dat jubileumjaar wellicht anders voorgesteld. Hun nieuwe voorstelling "Today I kill you" moest woensdag na de première meteen weer stoppen toen de strengere maatregelen ingingen. Niet getreurd, zondag start een herneming van "Watchapp 1", een voorstelling die je volgt via Whatsapp. Zo'n 10.000 mensen namen deel in het voorjaar, dit is uw herkansing. Inschrijven kan tot zaterdag 18 uur, via deze link

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de voorstelling:

Videospeler inladen...

Wie het vervolg wil kennen: vanaf 18 november start "Watchapp 2" en gaat het verhaal van Emmi en Leo verder, dit keer met echte acteurs die je kan volgen via sociale media.

COVID fan tutte

Mozart zou er vast hartelijk om kunnen lachen: de Finse opera verbasterde de titel van z'n opera "Cosi fan tutte" tot "COVID fan tutte". Een opera met grappen over de pandemie, en nieuwsberichten op de tonen van Mozart. Zelden klonk de actua zo mooi en dankzij Opera Vision kunt u die opera ook thuis bekijken, helemaal gratis. De teksten zijn in het Fins, maar er is ondertiteling. Aanrader!

Bekijk hieronder de integrale opera:

Dichter bij huis heeft ook De Munt in Brussel de opener van het seizoen online gezet, "Is this the end?" speelt zich af in de uithoeken van het operagebouw, alleen al daarom de moeite van het bekijken waard. Nog tot 3 november te bekijken, daarna volgen nog meer digitale opera's, dus hou de site in de gaten.

Rosas drumt erop los, Nordmann speelt ten dans

Rosas, het gezelschap van choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker danst zaterdagavond om 20 uur een laatste keer de voorstelling "Drumming", uit 1998. Zonder publiek, maar de voorstelling is wel live te volgen via Youtube, Facebook en Instagram.

Bekijk hieronder een fragment van de voorstelling "Drumming":

De band Nordmann is na twee jaar schaven eindelijk klaar om het nieuwe album "In velvet" te delen met een echt publiek. Dat echte publiek zal nog even moeten wachten, maar de plaatvoorstelling gaat zaterdag nog altijd door in een verder leeggemaakte Handelsbeurs in Gent.

Eén voordeel: het concert wordt een livestream show, waar iedereen van kan genieten. Zateragavond 20.15 uur kunt u via deze link mee luisteren naar het nieuwe album, tickets kosten 5 euro. U zult dus moeten kiezen tussen Rosas en Nordmann. Straks krijgt u nog last van FOMO (Fear Of Missing Out, de angst om iets te missen, red.) zoals in die goede, oude tijd voor corona!

Boekentips voor nog drié lockdowns

Zondag start de Boekenmarathon, het alternatief dat het noodlijdende Boek.be in Antwerp Expo organiseert nu de Boekenbeurs niet doorgaat.

Geen 120.000 boekenliefhebbers in de Antwerpse beurshallen dit jaar, wel een stroom van zo'n 300 auteurs, die geïnterviewd worden door Tom De Cock. Tenzij corona ook daar een stokje voor steekt kunt u dat allemaal volgen via VRT NU. Op Radio 1 is er een tijdelijk boekenprogramma met Ruth Joos, "Het boekenfeest", van 9 tot 12 uur.

Ook bij Het Letterenhuis en Behoud de Begeerte blijft u digitaal welkom, zo staat het feestelijk moment met auteur Christophe Vekeman op dit moment online.

De acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), waar Ivo van Hove de plak zwaait, lezen vanaf zaterdag voor uit Alice in Wonderland. Elke dag komt er een (hoofd)stuk bij, tot 23 december heeft u dus elke dag iets om naar uit te kijken. Zaterdag om 17 uur verschijnt het eerste fragment op de website, voorgelezen door Halina Reijn.

Liefdevol rouwen

Het kerkhof bezoeken en de doden eren wordt in deze vreemde tijden afgeraden, zelfs op 1 november. De intieme concerten en vertellingen die Reveil zondag had gepland op meer dan 100 begraafplaatsen zult u dit jaar dan ook niet meemaken.

Toch voorzien heel wat lokale muzikanten, dichters en vertellers over heel Vlaanderen een eerbetoon via een opname, om thuis of via een QR-code op de begraafplaats te bekijken en te beluisteren. U kunt ook het slotmoment digitaal beleven. Het reveil met Klaas Delrue (Yevgueni), Tourist LeMC en fotografe Lieve Blancquaert wordt om 17 uur gestreamd via deze link. Pak elkaar in gedachten stevig vast. Prettig weekend.

Meest gelezen