Epidemioloog Pierre Van Damme: "Essentie is contacten beperken om virus geen kans te geven om zich te verspreiden"

De wetenschappers Pierre Van Damme en Erika Vlieghe zijn tevreden over de verstrengde maatregelen van het Overlegcomité om het coronavirus terug te dringen. "Men wil de huishoudens isoleren. Het signaal is duidelijk. Loop niet bij elkaar over de vloer, want dat geeft het virus de kans zich te verspreiden", aldus Van Damme in "Het Journaal".  Of de maatregelen een garantie op succes zijn, is nu nog niet duidelijk. "Alles hangt af van ons gedrag de komende weken." Erika Vlieghe sluit zich daar bij aan in "Terzake". "We moeten uit de negatieve spiraal raken met deze cascade aan maatregelen."

De eerste minister Alexander De Croo heeft de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus omschreven als een verstrengde lockdown. Die omschrijving schept duidelijkheid voor de bevolking.

"De essentie van de maatregelen is een oproep om de contacten te beperken. Men wil de huishoudens isoleren en die individueel een aantal zaken te laten doen. Ze laten dat toe om een beetje perspectief te geven. Men wil elk huishouden apart houden. Het signaal is heel duidelijk. Loop niet bij elkaar over de vloer, want dat geeft het virus de kans om zich te verspreiden", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Het Journaal".

Voor alleenstaanden maakt men een onderscheid. "Dat is heel terecht. Zij kunnen een knuffelcontact hebben en één extra contact op veilige afstand. Men zorgt er voor dat er niet te veel eenzaamheid ontstaat. Dat hebben we geleerd uit de eerste lockdown. We hebben een redelijk haalbare oplossing, zonder de hele samenleving in gevaar te brengen."

Bekijk het gesprek met Van Damme uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Het is moeilijk om te voorspellen waar we over zes weken zullen staan, maar we moeten het aantal infecties naar beneden krijgen. Dat is de boodschap

Pierre Van Damme

De maatregelen dienen ervoor om de huishoudens te individualiseren. "Dit zijn ook de adviezen die de experten hebben gegeven. Men houdt voor een stuk de economie recht, maar het signaal is de mensen uit elkaars buurt houden. De sectoren moeten telewerken waar mogelijk. De rode draad van alle maatregelen is dat de mensen uit elkaar gehouden moeten worden."

"Ik denk dat we nu gedreven zijn door het aantal patiënten op intensieve zorg. We zitten daar vandaag met 1.100 mensen op intensieve zorg en er zijn dagelijks ongeveer 700 nieuwe hospitalisaties. Dat moet naar beneden, want die mensen vloeien door naar intensieve zorg. We moeten infecties en hospitalisaties tegenhouden. Dan pas wordt het aantal bedden op intensieve zorg behapbaar."

Het succes van de strijd tegen het coronavirus hangt af van ons gedrag de komende weken. "Het is moeilijk om te voorspellen waar we over zes weken zullen staan, maar we moeten het aantal infecties naar beneden krijgen. Dat is de boodschap."

Pierre Van Damme vermoedt dat de bevolking gemotiveerd zal zijn om de maatregelen te volgen. "COVID-19 komt steeds dichter bij de mensen, hetzij in de familie hetzij in de vriendenkring. Dat overtuigt de mensen om inspanningen te leveren. We gaan de communicatie ook moeten voeren met goede en duidelijke communicatie voor de verschillende leeftijdsgroepen en de verschillende culturele gemeenschappen."

Uit negatieve spiraal met meer besmettingen raken door cascade aan maatregelen

Erika Vlieghe

De samenwerking tussen de experten en de politici is de voorbije dagen goed verlopen volgens infectiologe Erika Vlieghe. "Er zitten altijd verschillen op. Zelfs binnen de expertengroep van Celeval is er niet altijd eensgezindheid over een aantal onderwerpen. Dat hoeft ook niet. Het advies van Celeval is een advies aan de beleidsmakers. De beleidsmakers moeten uitmaken wat haalbaar en aanvaardbaar is voor iedereen", verduidelijkt Vlieghe in "Terzake".

Erika Vlieghe vindt dat er nu een set van zware maatregelen samengesteld. "Die moeten ervoor zorgen dat de mensen zoveel als mogelijk thuis blijven in het eigen gezin. Binnen moet je niet blijven, maar heb zo weinig mogelijk contact met mensen van buiten uw eigen kring."

De verlenging van de herfstvakantie kan ook een positief effect hebben op de bestrijding van de pandemie. "We hopen dat er daarmee wat stoom kan worden afgelaten in het opgeblazen systeem van de toename van het aantal besmettingen. Als we binnen een aantal maanden of een jaar gaan evalueren, zal het moeilijk zijn om exact te kunnen zeggen welke maatregel of welke beslissing welke invloed heeft gehad. Er zijn al verschillende beslissingen genomen sinds 19 oktober. Ik heb dat al eens omschreven als salamigewijs. Je moet dat zien als een en-en-en-systeem. We hebben nu de kans om de herfstvakantie wat uit te breiden. Nu mensen mekaar veel minder gaan zien in het onderwijs, maar ook op het werk, kan er een cascade op gang komen waardoor we uit de negatieve spiraal geraken dat er steeds meer mensen worden besmet."

Volgens Vlieghe is het nu afwachten wat het resultaat is van de maatregelen. "Laat ons er niet op vooruit lopen. Deze maatregelen zullen een heleboel weken lopen. We moeten afwachten tot we zien dat de snelheid gebroken is en het aantal besmettingen vertraagt. Pas dan kunnen we een inschatting maken wanneer we op welk punt gaan uitkomen. Het is nu moeilijk in te schatten of dat over zes weken of acht weken zal zijn. Dat is de boodschap", zegt Vlieghe.

"We willen iedereen een perspectief geven, maar dat is vandaag moeilijk. Het is pas als je een berg beklommen hebt, dat je naar beneden kunt kijken."

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen