Geen Ros Beiaard in Dendermonde, wél paardenhoofden die tot wel 4 meter hoog zijn

Vanaf morgen kan je in Dendermonde 11 metershoge paardenhoofden bewonderen. De kleurrijke hoofden zijn onderdeel van het streetartproject "Paardenkracht". Acteur Axel Daeseleire schilderde met enthousiasme, en een beetje uit nostalgie, een van de paardenhoofden. "Het Ros Beiaard wordt normaal gezien gedragen door de pijnders. Wij allemaal, overal in de wereld, dragen ook de last van het coronavirus."

Normaal gezien zou het machtige Ros Beiaard, een kolossaal groot paard, in Dendermonde zijn intrede doen op 24 mei van dit jaar. Maar corona gooide alweer roet in het eten en het grote feest is uitgesteld naar 30 mei van volgend jaar. Maar Dendermonde zou geen paardenstad zijn indien zij het edele dier geen plaats zou geven in haar straten. Met het streetartproject "Paardenkracht" probeert de stad de geest van het ros voelbaar te houden in de straten. 

(lees verder onder de foto)

Metershoog

Als je morgen in de straten van Dendermonde wandelt kan je 11 metershoge paardenhoofden tegenkomen. Een van die hoofden werd bewerkt door acteur en kunstenaar Axel Daeseleire. De acteur heeft een band met de stad, want hij heeft er enkele jaren op internaat gezeten. Hij kent dan ook de passie voor het paard in Dendermonde heel goed: "Ik herinner me dat drie dagen voor het Ros Beiaard zijn ommegang ging doen, er al een volksfeest aan de gang was op de markt", zegt Daeseleire.

"Toen het feest is afgelast dit jaar, zaten de inwoners echt in zak en as." Het streetartproject moet de pijn een beetje verzachten. Daeseleire bewerkte zelf een van de grote paardenhoofden uit polyester. Hij schilderde samen met Jürgen Addiers, een versie in rood en wit. Dat zijn niet toevallig de kleuren van Dendermonde, maar ook van Antwerpen waar hij woont.

(lees verder onder de foto)

Paardenkracht

"Het echte Ros Beiaard wordt gedragen door pijnders. Die moeten de kolos een ellenlange weg door de stad dragen tijdens de ommegang", legt Daeseleire uit. "Het idee achter dit project is dat Dendermonde, en heel de natie, en heel de wereld eigenlijk, wij zijn allemaal pijnders. Wij dragen allemaal de last van het coronavirus." Maar Daeseleire wil het positief bekijken: "We moeten de situatie zien als een kans. We moeten het positieve proberen inzien. Die hoofden kunnen inspirerend werken, als iets dat je kracht geeft. Vandaar de naam van het project 'Paardenkracht'"

De kunstenaars zijn respectievelijk Axel Daeseleire en Jürgen Addiers, A3D & Zero Carattt, An Bruggeman, Dieter Meul, Dirk Van Ransbeeck, Jan Paternoster, Jeroen Buytaert, Katrijn Jacobs, Leo De Rijcke, Natalie Pien en Staf vinck. De 11, tot wel 4 meter hoge, paardenhoofden staan op sokkels verspreid over de stad. Ze staan in buitenlucht, dus je kan ze coronaveilig bekijken tot mei 2021.

Meest gelezen