Pixabay

Technologie uit Wevelgem zit binnenkort in miljoenen koptelefoons: "We worden overspoeld met reacties"

Een bedrijf uit Wevelgem, Jacoti, heeft een technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat koptelefoons en oortjes zich aanpassen aan je gehoor. Het bedrijf wordt sinds kort overstelpt met mails en telefoontjes van geïnteresseerden, maar ze verkopen hun technologie eigenlijk niet rechtstreeks aan mensen. 

Negen jaar geleden begon Jacques Kinsbergen met zijn team aan een ambitieus project. "We wilden geavanceerde hoortechnologie, zoals in een hoorapparaat, beschikbaar maken voor het brede publiek. En dat is ons gelukt met Jacoti. Vanaf volgend jaar, in de lente ongeveer, zal je in verschillende multimediawinkels koptelefoons vinden met onze technologie."

Het werkt heel eenvoudig: je zet de koptelefoon op, je doet een hoortest en dan zal de koptelefoon zich volledig aanpassen aan jouw gehoor. Achter dat gebruiksgemak zit uiteraard serieus wat technologie, "op medisch niveau", benadrukt Kinsbergen. "Toestellen met onze technologie zijn dan ook zeer geschikt voor mensen met gehoorproblemen." 

Deal met Amerikaans bedrijf

Dat je binnenkort producten met technologie van Jacoti in de winkelrekken zal vinden, is te danken aan een deal die het bedrijf net sloot met het Amerikaanse bedrijf Qualcomm. "Die bedrijfsnaam zal bij de meeste mensen niet meteen belletje doen rinkelen, maar het is wel een heel groot en belangrijk bedrijf. Zij ontwikkelen chips met informatie, die ze dan verwerken in producten van de grootste spelers op de techmarkt", verduidelijkt Kinsbergen.

De zaakvoerder is heel blij met de deal. "Ik ben enorm enthousiast over de samenwerking. Qualcomm maakt het mogelijk dat onze technologie eindelijk tot bij de consument raakt. Wereldwijd. Hier werken we al zo lang naartoe!"

Wij verkopen zelf geen hoorapparaten

Jacques Kinsbergen, CEO van Jacoti

Er is wel een keerzijde aan de belangstelling, geeft Kinsbergen toe. "We worden overspoeld met mails en telefoontjes. Sommige mensen lezen dat wij helpen met gehoorproblemen en contacteren ons met de vraag of wij een oplossing hebben voor hen.  Maar je kan bij ons geen producten aankopen. Jacoti is een klein bedrijf dat haar expertise levert aan andere bedrijven."

"Een personeelslid van de administratie doet de laatste dagen niets anders dan vragen van particulieren beantwoorden. Dat is niet de bedoeling", gaat Kinsbergen verder. "Maar het is natuurlijk wel fijn om te weten dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn. Dat bewijst nog maar eens het belang van onze hoortechnologie."

Meest gelezen