Nicolas Maeterlinck

Kim De Gelder wordt overgeplaatst naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen

De Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) heeft beslist dat Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, wordt overgeplaatst naar het FPC in Antwerpen. Door de lange wachtrijen, laat de overplaatsing wel nog even op zich wachten. De Gelder werd in 2013 tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee kinderen, een verzorgster en een vrouw uit Vrasene. 

De Gelder vermoordde in 2009 een verzorgster, Marita Blindeman, en twee baby's van nog geen jaar oud in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Later werd ontdekt dat hij een week eerder al een vrouw, Elza Van Raemdonck, had omgebracht in haar woning in Vrasene. In 2013 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

De Gelders advocaat, Jaak Haentjens, was ervan overtuigd dat De Gelder tijdens de feiten schizofreen en dus ontoerekeningsvatbaar was. Op het assisenproces in 2013 vroeg Haentjens dan ook om hem te laten interneren in de psychiatrie. De jury ging daar niet op in en veroordeelde De Gelder tot een levenslange opsluiting voor vier moorden en 25 moordpogingen op andere verzorgsters, kinderen en buurtbewoners. 

Huidige toestand

Drie jaar geleden vroeg de directie van de gevangenis in Oudenaarde om hem te interneren. De psychiater concludeerde toen dat De Gelder gespecialiseerde hulp nodig had, die hij in de gevangenis niet kon krijgen. 

Vorig jaar besliste de rechtbank in Gent vervolgens dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is en geïnterneerd moest worden. Hij zou niet meer thuishoren in de gevangenis van Oudenaarde, maar in een psychiatrische instelling. Die uitspraak gaat alleen over De Gelders huidige toestand, niet over zijn toestand tijdens de feiten of zijn proces. 

Hij werd eerst opgenomen in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Gent en werd vervolgens overgeplaatst naar de Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij (IBM) in Merksplas. Nu wordt hij overgeplaatst naar het FPC in Antwerpen. 

De Gelder werd eerst in een IBM geplaatst omdat hij zich niet gemotiveerd had opgesteld voor een behandeling. Nu staat hij daar wel voor open en diende een nieuwe aanvraag tot overplaatsing in. Als het FPC of een andere instelling ooit oordeelt dat de geestestoestand van De Gelder voldoende is gestabiliseerd of dat hij genezen is, moet hij terugkeren naar de gevangenis om zijn levenslange straf uit te zitten. 

Meest gelezen