Knips, eenrichtingverkeer en minder auto's in Aalst door circulatieplan: "We geven stad terug aan bewoners"

Eind 2021 voert Aalst een circulatieplan in waarbij doorgaand verkeer uit het centrum geweerd wordt. Er komen "knips" waar verkeer niet meer door zal kunnen en straten veranderen ook van rijrichting. "Dit is nodig om de leefbaarheid voor inwoners én bezoekers te verhogen", zegt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). 

In Aalst is er een akkoord over een nieuw ingrijpend circulatieplan. Het basisprincipe is dat verkeer dat niet in de binnenstad moet zijn omgeleid zal worden via de stadsring. Enkel mensen die in de stad wonen, er op bezoek komen, of gaan winkelen zijn nog in het centrum welkom met de auto. "Toch zal Aalst even bereikbaar blijven", benadrukt schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

De redenering is dat mensen via de ring naar hun bestemming rijden, niet door de binnenstad 

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), schepen van Mobiliteit

In Aalst zullen er tegen eind 2021 drie "knips" zijn waar verkeer niet meer door zal kunnen, met uitzondering van het openbaar vervoer,  nutsvoertuigen en taxi's.  Ze komen er aan de Koolstraat, de Sint-Annalaan en de Hoge Vesten. Daar zal je de stad niet meer in kunnen rijden.  Daarnaast zullen verschillende wegen eenrichtingsstraten worden en verkeer afleiden naar de stadsring. 

Straatparkeren kan nog voor korte bezoeken. Wie langer wil blijven, gaat naar een parkeergarage. 

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), schepen van Mobiliteit

Overleg met de buurten

"Het basisplan is er nu en er zijn al heel wat belangrijke knopen doorgehakt", vertelt De Gucht bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Toch voeren we dit nu niet vlug door, er is verder overleg nodig op wijkniveau. We gaan met alle buurten samenzitten en kijken hoe we het circulatieplan daar in praktijk kunnen brengen.  De basisregels zijn er maar lokaal moet dat nog verder ingevuld worden." 

Meest gelezen