"Labels", "Pano" en vrtnws.be in de prijzen bij Belfius Persprijzen

Voor de 57e keer heeft Belfius prijzen uitgereikt uit aan journalisten en persfotografen die het afgelopen jaar opmerkelijk werk hebben geleverd. Verschillende inzendingen van VRT NWS zijn in de prijzen gevallen: YouTube-reportage "Labels: Jong en op straat" wint de zogenoemde "Coup de coeur", "Pano"-reportage "Zijn humanitaire visa te koop?" wint in de rubriek "TV/video" en een samenwerking tussen VRT NWS, De Standaard en Knack over mensenhandel in nagelsalons wint bij "Print/Web".

Dit jaar is er voor het eerst de "coup de coeur", een nieuwe prijs waarmee een bijdrage wordt bekroond die niet werd genomineerd in het kader van de toekenning van een van de prijzen, maar die zich toch duidelijk onderscheidt van de andere deelnemers en zo speciaal is dat er niet aan kan worden voorbijgegaan.

De "coup de coeur" van de Nederlandstalige jury is voor "Labels: Jong en op straat". "Een verfrissende stijl die naar meer smaakt", noemt de jury het. Herbekijk de YouTube-reportage van Karen Vazquez, Yassine Atari, Niels Vandenbussche en Ronny Nollet voor VRT NWS hieronder:

Digitaal & interactief

Barbara Debusschere, Remy Amkreutz, Sam Feys en Jan Straetmans vallen in deze rubriek in de prijzen met de Klimaatreeks "Komt het weer goed?" voor De Morgen. De jury noemt het een "knappe combinatie van sterke en maatschappelijk relevante inhoud en digitale innovatie".

Print & web

"Mensenhandel in Belgische nagelsalons", een samenwerking tussen Knack, De Standaard en VRT NWS (Terzake, Het Journaal en vrtnws.be) wint in de rubriek Print en Web. Kristof Clerix, Roeland Termote, Doruntina Islamaj en Débora Votquenne werkten daarvoor samen. "Een groots opgezette samenwerking tussen verschillende media met een indrukwekkend resultaat", noemt de jury het.

De reportage toont aan dat steeds meer goedkope nagelsalons in België verdoken plaatsen voor mensenhandel, zwartwerk en moderne slavernij zijn. Jonge Vietnamezen, vaak minderjarig, werken er voor een hongerloon.

Radio & podcast

De dagelijkse podcast van de De Standaard (dSAudio. Journalistiek om naar te luisteren) wint in de rubriek "Radio & Podcast". "Een schoolvoorbeeld van hoe je van een podcast een volwaardig complementair medium maakt", meldt de jury. 

TV & video

De "Pano"-reportage "Zijn humanitaire visa te koop?" van Yasmina Vanoverschelde, Amra Dorjbayar, Stefaan Meerbergen en Sara Van Boxstael wint in de rubriek "TV & Video". "Een ophefmakende reportage met gevolgen", noemt de jury de reportage.

De "Pano" draaide rond Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam die tienduizenden euro's zou ontvangen hebben om humanitaire visa te helpen regelen.

Financieel & economisch

"Het schimmige imperium van Alain Goetz" door Kasper Goethals voor De Standaard wint in de rubriek "Financieel & economisch". De jury noemt het een "indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek". De reportage draait om Alain Goetz, een goudhandelaar en een van de rijkste Belgen. De journalist trok ervoor naar goudmijnen waar kinderen werken en zag documenten die Goetz zouden linken aan conflictgoud uit Congo.

Foto

"Forza Ninove Guy D'Haeseleer" door Bart Leye wint in de categorie "Foto" voor beelden die hij gemaakt heeft van Guy D'Haeseleer van Forza Ninove voor Het Laatste Nieuws en De Morgen. "Wat de foto's laten zien is onmogelijk met woorden te vertalen", schrijft de jury. "Dit is persfotografie op haar scherpst."

Meest gelezen