Meer dan 900 kandidaten voor zorgbuddy's bij ZNA-ziekenhuizen: "De solidariteit is overweldigend"

Op anderhalve dag tijd hebben al meer dan 900 mensen  zich kandidaat gesteld om zorgbuddy te worden bij de ZNA-ziekenhuizen. Vandaag tekenen de eersten hun contract en krijgen ze een opleidingsdag om maandag te kunnen beginnen. "We deden een oproep voor 100 buddy's. We gaan nu richting 1000 kandidaturen. Dat overtreft onze stoutste dromen", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder bij ZNA.

Het ZNA zoekt zowel zorgbuddy's als administratieve buddy's. "Een vooropleiding is niet nodig", zegt Tom Van de Vreken. "Zorgbuddy's helpen de patiënten om bijvoorbeeld te bellen met hun naasten via tablets. Administratieve buddy's helpen met telefoontjes en opnamedossiers."

Geen vragen aan de verpleegkundigen

De buddy's worden begeleid door coaches. "Mensen van de organisatie staan hen bij, zodat ze geen vragen aan de verpleegkundigen zelf moeten stellen", licht Van de Vreken toe. "Ze krijgen vandaag ook een vooropleiding waar we ze vertrouwd maken met een aantal onderwerpen zoals beschermingsmiddelen." 

Niet thuiszitten

Dominique Nollet is één van de aanwezigen op opleidingsdag. "Als zelfstandige heb ik op dit moment weinig werk door corona. Ik wil mijn handen uit de mouwen steken en het verschil maken. Ik zie dat de ziekenhuizen vollopen. We zijn het allemaal beu, maar moeten ons best blijven doen. Ik wil dan ook actief mijn steentje bijdrage", klinkt het.

Als zelfstandige heb ik weinig werk door corona. Ik wil mijn handen uit de mouwen steken en het verschil maken

Dominique Nollet

Ook Inès Kerckhofs volgt vandaag de opleidingsdag. "De cijfers gaan omhoog en ziekenhuizen hebben ons nodig. Ik heb even geen werk en thuiszitten vind ik ook maar niets. Ik begin maandag in het ZNA Jan Palfijn en ben heel enthousiast om de komende drie maanden mensen te helpen." 

Meest gelezen