Meer en meer Antwerpse moskeeën en kleinere kerken sluiten de deuren

Verschillende moskeeën houden vandaag voor het laatst een vrijdaggebed. In de moskeeën mogen niet meer dan 40 mensen samenkomen. De moskee is een belangrijke plaats voor moslims om te horen wat de coronamaatregelen zijn. "De sociale media moeten nu veel overnemen", zegt islamleraar in Antwerpen, Mohammed Amien Chaib.
Ook in de katholieke kerk vraagt Antwerps bisschop Bonny aan de parochies om creatief te zijn tijdens de allerheiligenweek, nu er niet meer dan 40 mensen in een kerk mogen.

Verschillende moskeeën waren al dicht voor de gebeden tijdens de week. Enkel voor het vrijdaggebed waren ze nog open. Gelovigen konden op verschillende tijdstippen komen bidden omdat er ook in moskeeën niet meer dan 40 mensen mogen samenkomen. Er kwamen sowieso al minder mensen, omdat ze geen risico's wilden nemen. Door de verstrenging van de maatregelen houden veel moskeeën nu ook voorlopig voor de laatste keer het vrijdaggebed.

"Moslims raadplegen meer en meer de influencers en sociale mediakanalen, ook de ouderen onder hen", zegt Mohammed Amien Chaib, een islamleraar die ook nauw betrokken is bij de werking van de Antwerpse moskeeën. Ook de moskeeën zelf zijn actief op facebook en instagram. Dat is volgens Chaib een goede zaak omdat de moskee voor veel moslims een belangrijke plaats is om te horen wat de coronamaatregelen zijn. 

Ook in de katholieke kerken mogen er niet meer dan 40 mensen samenkomen. Met Allerheiligen voor de deur vraagt Antwerps bisschop Johan Bonny aan de parochies om creatief te zijn, zodat zoveel mogelijk gelovigen toch naar de kerk kunnen komen.

"Als het niet lukt om een misviering te houden, stellen wij voor dat er toch een mogelijkheid is om een kaarsje te komen branden voor een overleden familielid", zegt Bruno Aerts van het bisdom op Radio 2 Antwerpen. "Om het maximum van 40 mensen tegelijk in een kerk niet te overtreffen, zouden er ook meer misvieringen kunnen gehouden. Je moet dan wel via een aanmeldsysteem werken", klinkt het nog. 

Toch zijn er al heel wat kleinere kerken in het bisdom die de deuren zullen gesloten houden omdat ze het niet georganiseerd krijgen.

Meest gelezen