Danny Gys

Minister Annelies Verlinden (CD&V): "Tweede lockdown? Kans bestaat dat we strengere maatregelen invoeren"

Een maand geleden werd Annelies Verlinden (CD&V) uit het niets minister van Binnenlandse Zaken. Radio 2 Antwerpen polste de politica naar haar eerste weken in de Wetstraat. "Ik ben in Schoten nog maar één keer herkend door een wielerclub terwijl ik aan het joggen was", vertelt ze in het radioprogramma "Start je dag" . Verlinden blikte ook vooruit naar het Overlegcomité en de verwachte strengere maatregelen.

"Met mij gaat het heel goed, al aarzel ik een beetje om dat te delen. Het is geen periode om euforisch te zijn als je ziet wat ons verzorgend personeel doormaakt", zegt Annelies Verlinden (CD&V) in Start Je Dag.

De Schotense advocate was een nobele onbekende tot CD&V-voorzitter Joachim Coens haar een maand geleden lanceerde als Minister van Binnenlandse Zaken. "Ik kan moeilijk vergelijken met de periode daarvoor, maar die eerste vier weken als minister waren zeer intens. Er gaat geen dag voorbij zonder een evaluatie van de coronacijfers en de maatregelen. Dat houdt ons dag en nacht bezig. Ik krijg er ook veel vragen over van mensen die me mailen." 

Tweede lockdown? Er zijn al strenge regels maar de kans bestaat dat we vandaag nog verder zullen gaan

Annelies Verlinden (CD&V)

Joggen in Schoten

Als minister ondervindt Annelies Verlinden zelf ook enkele praktische gevolgen van de coronacrisis. "Als je nieuw bent in een job is het prettig om persoonlijk kennis te kunnen maken met heel wat mensen. Maar de meeste gesprekken en vergaderingen verlopen nu digitaal. Ik werk ook vaak van thuis uit. Misschien zal dat de komende dagen nog toenemen. Als ik daartussen nog wat vrije tijd vind, fiets of jog ik graag samen met vrienden. Ook dat kan nu niet langer in groep", zegt Verlinden.

In haar gemeente Schoten wordt de nieuwbakken minister vooralsnog niet massaal aangeklampt of herkend. "Dat is maar één keer gebeurd. Vorige week toen ik hier in de buurt een toertje ging joggen. Toen werd ik herkend en aangesproken door een wielerclubje dat langsreed", lacht Verlinden.

Als ik een momentje vrij heb, ga ik graag joggen of fietsen in Schoten

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Tweede lockdown?

Vanmiddag om 13 uur komt het Overlegcomité opnieuw samen om zich te buigen over strengere maatregelen, in een poging om de coronacrisis te bezweren. "Ik zal als minister van Binnenlandse Zaken ook op die vergadering aanwezig zijn", zegt Verlinden op Radio 2 Antwerpen. "Ik kan niet vooruitlopen op de maatregelen maar de regering zal doen wat er moet gebeuren, hoe jammer ook."

Komt er een tweede lockdown? "Laten we ons niet blindstaren op dat woord. Ik denk dat er deze week al heel strenge ingrijpende maatregelen genomen zijn. Na de sluiting van de horeca volgden er beperkingen in cultuur, vrije tijd en sport. De kans bestaat uiteraard dat we vandaag in het Overlegcomité nog verder zullen gaan", besluit Verlinden.

Beluister hier het gesprek met minister Verlinden op Radio 2:

Meest gelezen