Niet-essentiële winkels dicht: "Dit betekent een verlies van 100 miljoen per dag"

Vanaf maandag moeten alle niet-essentiële winkels, zoals van meubelen of kleding, de deuren sluiten. Afhaling en thuisbestelling kunnen wel nog. De maatregel wordt na een maand geëvalueerd. Comeos en Unizo, organisaties die grotere en kleinere winkels vertegenwoordigen, noemen de beslissing een bijzonder zware klap en vragen opnieuw overheidssteun.

Comeos, de federatie van grote winkelketens, noemt de sluiting van alle niet-essentiële winkels een ramp. Dominique Michel:  "Wij verliezen per dag 100 miljoen. Tot begin december is dat 4 miljard. Dat zijn 250.000 banen die stopgezet worden. Wij vragen nu een heel sterk steunpakket aan de regering: vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdrage in het derde kwartaal, steun voor onze huurkosten zoals in Frankrijk en vrijstelling van taksen op bijvoorbeeld parkeren of lichtreclame, zolang de lockdown duurt."

Per dag verliezen we 100 miljoen euro, dat is 4 miljard tegen begin december

Ook Unizo, dat de zelfstandige ondernemers vertegenwoordigt, spreekt van een "bijzonder zware slag". Danny Van Asche: "Een week geleden hadden we de sluiting niet zien aankomen, maar sinds gisteravond begon het te dagen. We kunnen niet ontkennen dat de cijfers de verkeerde richting uitgaan en dat de verwachte knik er niet is gekomen. Maar het blijft niettemin een bijzonder zware slag voor al die ondernemers die al zware klappen hebben geïncasseerd."

"Laat ons wel wezen, het gaat opnieuw om dezelfde mensen die het het moeilijkst hadden in de eerste lockdown, horeca en events, en kleinhandel, groothandel en toerisme. Het zijn de ondernemers die zoveel inspanningen hebben gedaan om de regels te volgen en te investeren in een veilige omgeving, die opnieuw dicht moeten en die vrezen dat hun levenswerk, hun inkomen vernietigd wordt," zegt Danny Van Assche.

Afhaling is een lichtpuntje

Thuislevering kan wel en ook afhaling, als de klant op voorhand heeft besteld en de winkel niet betreedt. Danny Van Assche: " Daar zijn we blij mee, we hadden dat als Unizo ook gevraagd. Winkels kunnen dan toch nog concurreren met de vooral buitenlandse e-commerce en ook met grote magazijnen.  De afhaling is een lichtpuntje, maar het maakt uiteraard niet goed dat de winkel moet sluiten."

Ook Unizo vraagt overheidssteun. "Wij gaan ervan uit dat de steun voor de horeca ook geldt voor alle ondernemers die nu moeten sluiten, van zowel de federale, Vlaamse als Brusselse overheden. Tevens ook dat de maatregelen die eind dit jaar afliepen verdergezet worden en dat ook de tijdelijke werkloosheid opnieuw voor iedereen toegankelijk moet zijn."

Bekijk de reactie van Comeos in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen