Uitvaartstream.be

Online begrafenissen slaan aan in Oost-Vlaanderen: "Er wordt zelfs uitgesteld gekeken" 

Begrafenisondernemers in Oost-Vlaanderen houden almaar vaker digitale uitvaarten nu de coronacrisis aanhoudt. De begrafenis wordt dan gefilmd en gestreamd. Nabestaanden kunnen alles online volgen, van op veilige afstand. "Het betekent erg veel voor de nabestaanden", klinkt het bij uitvaartbedrijf Funerali uit het Meetjesland.

Er zijn maar twee zekerheden in het leven:  geboren worden en sterven. En dan wil je afscheid  kunnen nemen van je dierbare. In coronatijden is dat niet zo evident. Er mogen nu maximum 40 personen fysiek aanwezig zijn op een uitvaart. Wat als je uit de boot valt en er niet bij mag zijn? Dan is er de e-begrafenis of de digitale uitvaart. Het concept brak tijdens de vorige coronagolf door als creatieve oplossing voor de strenge regels. Creatieve begrafenisondernemers plaatsten camera's tijdens de plechtigheid en verbonden die met het internet zodat nabestaanden de uitvaart van thuis uit kunnen volgen. In de tweede golf, die we nu meemaken, zijn er meer begrafenisondernemers die dat voorbeeld volgen.

Het online volgen van een begrafenis raakt ingeburgerd, we voelen dat dit een blijver is

Begrafenisondernemer Jan Gorinsek

Computer, tablet of smart tv

"Alle generaties zijn intussen vertrouwd met digitale toepassingen", zegt Jan Gorinsek van uitvaartbedrijf Funerali in het Meetjesland. "Je mag de technische kennis niet onderschatten. Ongeveer de helft van de mensen die een uitvaart meevolgen doen dat via een computer, de andere helft kijkt mee via een telefoon, tablet of via een smart tv. Het raakt echt ingeburgerd, en we voelen nu al dat het online meevolgen een blijver zal zijn na deze crisis."

Digitaal alternatief

Een begrafenis volgen vanop een scherm zal nooit iedereen over de streep trekken maar Gorinsek voelt dat mensen dit nu meer appreciëren. Het is noodzakelijk nu want er is geen alternatief: "Mensen hebben gezien dat het een eenvoudige manier is om iedereen te laten meekijken. Bij sommige begrafenissen waren er tot 400 kijkers. Voor de dichtste familie is het ook een enorme steun omdat ze voelen dat veel mensen aan hun zijde staan. Ook al is het op een virtuele manier." De uitvaarten worden op de website gezet met een link. "Die worden vaak nog nabekeken ook, zelfs enkele dagen later", zegt Gorinsek.

Uitvaartbedrijf Funerali verzorgt begrafenissen in het Meetjesland: in Assenede, Ertvelde, Evergem, Boekhoute, Sint-Laureins en Kaprijke. De online uitvaarten kunnen gratis bekeken worden.

Meest gelezen