"Overledenen herdenken kan ook van thuis met kaarsje, kruisje, foto en herinneringen"

In Diest blijven de kerken voorlopig dicht. Volgens de pastoor van Diest, Felix Vanmeerbergen kunnen we Allerheiligen en Allerzielen ook thuis vieren. "Met herinneringen overbrugt het hart de afstand met onze dierbare overledenen", aldus priester Vanmeerbergen.

Wat met Allerheiligen en Allerzielen dit weekend? Stel dat we enkel nog essentiële verplaatsingen mogen doen, mogen we dan nog met de auto naar het kerkhof? Sonny Vanderheyden sprak in De Middag op Radio 2 Vlaams-Brabant met Felix Van Meerbergen, pastoor in Diest. 

"In heel Diest blijven de kerken nu al dicht, we streamen wel misvieringen op het internet. Het virus stopt niet aan de deur van de kerk, we zouden mensen in gevaar kunnen brengen, daarom is het onze morele plicht om nu geen mensen samen te brengen. Ook al mag het nog. "

Ik ben niet bang sinds de islamistische aanslagen in Frankrijk, laat ons vooral haat niet met haat beantwoorden.

Felix Vanmeerbergen

Maar wat met een bezoek aan het kerkhof en de begraafplaatsen? Pastoor Vanmeerbergen denkt dat we toch verbonden kunnen zijn met dierbaren en familie met een kruisje, kaarsje en foto. "Het is een bijzonder vreemd jaar en toch denk ik dat het hart afstand overbrugt samen met onze herinneringen. Die moeten we koesteren en dan zullen we er wel doorgeraken. Ik denk niet dat God dit virus heeft geschapen."

Is de pastoor bang na de Islamitische aanslag in Nice, waarbij een man verschillende mensen vermoordde in een kerk? "Het zijn onzekere tijden, maar we mogen ons zeker niet gaan koesteren in de angst en wanhoop. En vooral niet haat met haat beantwoorden. Ik krijg mailtjes van mensen die zeggen dat ik goed op mezelf moet passen. We moeten er samen door, een mens is nooit onkwetsbaar, niet voor een virus niet voor geweld. We moeten er samen door maar ik ben niet bang." zegt Felix Vanmeerbergen.

Meest gelezen