Journalisten Björn Soenens en Tom Van de Weghe trekken door de VS in de aanloop naar de verkiezingen: bekijk hier hun "Journaal"-reportages

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november zijn onze reporters in de Verenigde Staten om het verhaal van de Amerikaan tot bij ons te brengen. VS-correspondent Björn Soenens trekt naar de uithoeken van het land om de belangrijkste (pijn)punten bloot te leggen, VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe neemt een kijkje in het Democratische kamp. Bekijk hier al hun reportages uit "Het Journaal". 

Tom Van de Weghe - 3/11/2020: De strijd tussen Biden en Trump wordt ook in menig Amerikaanse huiskamer uitgevochten. Tom kon in de strijdstaat Pennsylvania spreken met een Vlaamse dame die getrouwd is met een Amerikaan. Zij stemt voor Biden, hij voor Trump.

Videospeler inladen...

Tom Van de Weghe - 2/11/2020: Een record aantal kiezers heeft al vervroegd z'n stem uitgebracht. Maar toch wordt tot op het laatste ogenblik campagne gevoerd en dat gebeurt vooral door de vele vrijwilligers. Tom volgt het Democratische kamp vanuit de strijdstaat Pennsylvania. 

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 1/11/2020: De presidentsverkiezingen zorgen niet enkel voor polarisatie tussen verschillende groepen, maar ook binnen éénzelfde familie kunnen er breuklijnen ontstaan. Björn spreekt met 2 Amerikanen, broer en zus. Zij stemt voor Biden, hij voor Trump:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 30/10/2020: De Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen dit jaar bijzonder rommelig en complex. Door de corona-epidemie hebben al 80 miljoen mensen hun stem vooraf uitgebracht. Nooit eerder ook hebben zoveel mensen per post gestemd, maar er zijn problemen om alles tijdig te verwerken. Stembrieven komen ook niet altijd bij de juiste mensen terecht, en elk van de 50 staten in de VS heeft zijn eigen regels om de stemming en de telling te organiseren. Björn gaat op onderzoek in een stembureau in New Jersey:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 29/10/2020: Niet alleen de presidentsverkiezingen staan op het programma op 3 november, er zijn ook parlementsverkiezingen. In Kentucky neemt de Democratische Amy McGrath het op tegen politiek grootgewicht Mitch McConell, Republikeins voorzitter in de Senaat. Als ex-gevechtspilote McGrath wint zal dat voor een politieke aardschok zorgen.  Björn zoekt McGrath op in Kentucky:

Videospeler inladen...

Tom Van de Weghe - 28/10/2020: Scranton, een klein industriestadje in de staat Pennsylvania, kan wereldberoemd worden als geboortestad van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Maar staan de inwoners ook achter de presidentskandidaat? De werkloosheid ligt hier vier keer hoger dan de rest van de VS en de coronacris doet daar nog een schepje bovenop. Tom gaat in onderstaande reportage op bezoek in Scranton:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 26/10/2020: Ziekenhuisrekeningen zijn de belangrijkste reden voor het bankroet van gezinnen in de VS. Ook deze verkiezingen is gezondheidszorg een belangrijk verkiezingsthema. Björn legt dit pijnpunt nog eens duidelijk bloot in onderstaande reportage:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 24/10/2020: Racisme is al decennialang een probleem in de VS, en dat werd de afgelopen maanden nogmaals pijnlijk duidelijk. Uiterst rechtse groepen laten hun stem steeds meer horen, waaronder ook heel wat vrouwen. Björn gaat op zoek naar wat deze "zusters in haat" met elkaar verbindt:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 20/10/2020: "Build the wall" duwde Trump richting het Witte Huis in 2016. De grensmuur tussen de VS en Mexico is ook nu een controversieel campagnepunt voor de presidentsverkiezingen. Björn gaat naar Arizona om te kijken of Trump zich aan zijn belofte heeft gehouden en wat het effect is op mens en dier:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 16/10/2020: De coronacrisis zal de stem van de Amerikaan mee bepalen. Bij gepensioneerde kiezers scoorde Donald Trump in 2016 10% beter dan zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton. Nu staat voormalig vicepresident Joe Biden er veel beter dan president Trump, met een voorsprong van 20% in de peilingen. Björn gaat naar Florida om te vragen wat er is veranderd:

Videospeler inladen...

Björn Soenens - 13/10/2020: Of Trump opnieuw president zal worden, zal afhangen of de VS er beter voor staat dan 4 jaar geleden. Zo beloofde hij dat jobs bij autobouwers terug zouden keren naar de VS. Björn gaat naar de GM-autofabriek in Ohio om uit te zoeken of dat zo is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen