Radio 2

Papa uit Wevelgem schaaft elke 4 jaar houten grafzerk van zijn dochter bij: "Het voelt dan alsof Lies weer thuis is"

Op de nieuwe begraafplaats van Wevelgem ligt het graf van Lies Demuynck er weer perfect bij voor Allerheiligen. De jonge vrouw stierf 9 jaar geleden op haar 31e. Haar ouders wilden haar geen kil graf geven in steen, dus maakte haar papa een houten grafzerk. Die moet wel om de paar jaar bijgewerkt worden. 

Elke 4 jaar gaat de grafsteen van Lies Demuynck eventjes weg voor onderhoud. Hij is dan ook gemaakt uit hout en dat vraagt wel wat extra zorg. "Toen onze dochter stierf, wilden we haar niet begraven onder een zware, stenen zerk", vertelt papa Patrick Demuynck. "We wilden een levend materiaal, hout. Ik heb nog een tijd houtbewerking gevolgd in avondschool en besloot toen om de zerk zelf te maken. Dat was 1 van de laatste dingen die ik nog voor mijn dochter kon doen. We kozen kastanjehout. Zo'n houten zerk moet je inderdaad onderhouden. Om de 4 jaar schaven we het wat bij, geven we het een nieuw kleurtje en steken we er een andere foto in van Lies. Ik doe dat thuis in mijn atelier. Meestal ben ik er wel een paar dagen mee bezig. Maar ik vind dat niet erg. Het voelt dan even alsof Lies terug thuis is en dat geeft ons een goed gevoel."

Het is een raar gevoel, maar er schuilt contentement in

Patrick Demuynck, papa van Lies

Lange strijd tegen MS

Lies koos 9 jaar geleden voor euthanasie. Ze was toen 31 en worstelde al jaren met MS. Ze kreeg de diagnose op haar 14e. Jaar na jaar kon ze minder dingen doen. Tegen het einde van haar leven kon ze enkel nog spreken door te knikken bij het horen van de letters van het alfabet.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Ondertussen ligt de zerk terug op de Parkbegraafplaats van Wevelgem, met verse bloemen en versieringen. "Het is een raar gevoel, maar er schuilt wel contentement in", zegt Patrick. "Ze ligt hier schoon. Ook andere mensen geven aan dat haar plekje goed verzorgd wordt en dat doet deugd."

Meest gelezen