Op dit beeld van een bewakingscamera is luchthavenpersoneel te zien met de achtergelaten baby.

Na excuses ook gerechtelijk onderzoek naar baarmoederonderzoeken op luchthaven Qatar

In Qatar is een gerechtelijk onderzoek opgestart tegen verschillende verantwoordelijken op de internationale luchthaven van Doha. Zij dwongen een grote groep vrouwen tot een baarmoederonderzoek na de vondst van een achtergelaten pasgeboren baby in de toiletruimte.

Verschillende verantwoordelijken op de luchthaven zijn voor de onderzoeksrechter verschenen of moeten dat nog doen. Zij hebben "de standaardprocedures op de luchthaven overtreden", zegt de Qatarese regering in een mededeling.

Het incident op de luchthaven van Doha kwam eerder deze week aan het licht, maar dateert al van begin oktober. Op 2 oktober werd in de toiletruimte een te vroeg geboren baby gevonden. Daarop werden de vrouwelijke passagiers van in totaal 10 vluchten gedwongen om een gynaecologisch onderzoek te ondergaan in een ambulance. Via een baarmoederonderzoek wilde men proberen vast te stellen of een van de vrouwen onlangs was bevallen.

Men vroeg de vrouwen niet om toestemming en ze werden ook niet op de hoogte gebracht van de gevonden baby. De Qatarese overheid bood eerder deze week haar excuses aan voor de "schending van de individuele vrijheid" van de vrouwen in kwestie en het leed dat hen aangedaan werd.

Onder meer de Australische regering had verbolgen gereageerd op het incident - onder anderen vrouwen op een vlucht naar Sydney werden onderzocht. Mensenrechtenactivisten spraken over "seksuele aanranding".

Bovenop die excuses loopt er dus ook een gerechtelijk onderzoek. Uit de verklaring van de Qatarese overheid valt echter niet op te maken wie het bevel tot die baarmoederonderzoeken heeft gegeven. In de tekst wordt het achterlaten van de baby omschreven als een "poging tot moord".

In Qatar zijn, net als in veel andere landen in het Midden-Oosten, seks en de geboorte van een kind buiten het huwelijk strafbaar. In het verleden hebben buitenlandse werknemers al geregeld hun zwangerschap verborgen gehouden en probeerden ze in het buitenland te bevallen. Sommigen laten hun baby anoniem achter om een celstraf te ontlopen.

Meest gelezen