Royals: "schoonmaak" aan het Luxemburgse hof met 19 vacatures, en rechtszaak Meghan Markle maanden uitgesteld

Het gezicht van koning Harald uitgehouwen in rotsen? De rechter schuift het proces tegen The Mail on Sunday op, op vraag van Meghan Markle zelf. Prinses Märtha Louise wil komaf maken met vooroordelen over haar in een tv-serie. Geen Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal dit jaar. En de modernisering aan het Luxemburgse hof zet zich voort. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Komt er een Noorse mini-versie van Mount Rushmore?

Als het aan een boer in het Noorse Bjerkreim ligt, krijgt Noorwegen in de toekomst een eigen Mount Rushmore (zie foto onder). Nee, niet met de gezichten van vroegere Amerikaanse presidenten in een rotswand uitgehouwen maar met het gelaat van koning Harald.

Arvid Mæland vindt dat het koningshuis momenteel te weinig aandacht krijgt. In gesprek met de Noorse omroep NRK zegt hij dat koning Harald geliefd is en dat hij het verdient om zo geëerd te worden. De rots waarin Haralds gezicht moet worden uitgehouwen staat op een lap grond van Mæland. De gemeente Bjerkreim is in elk geval enthousiast en steunt het plan. Het Noorse paleis zelf geeft voorlopig geen commentaar.

Mount Rushmore in het Amerikaanse South Dakota is een grote toeristische trekpleister en werd gemaakt tussen 1927 en 1941. Mæland verwacht dat ook veel toeristen op een Noorse versie zullen afkomen. Hoeveel het project moet kosten is nog niet bekend. Mæland denkt ergens tussen de 1 en 10 miljoen euro.

Met de Noorse variant is het de bedoeling koning Harald te eren, en een financieel graantje mee te pikken.

Rechtszaak van Meghan uitgesteld met 9 maanden

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, ziet haar rechtszaak tegen de Britse sensatiekrant The Mail on Sunday opschuiven van januari naar zeker oktober van volgend jaar. Meghan had daartoe een verzoek ingediend, en de rechter is daarop ingegaan. De hertogin klaagt uitgever Associated Newspapers aan omdat een "vertrouwelijke" handgeschreven brief aan haar vader Thomas Markle gepubliceerd werd. Schending van de privacy, luidt het. The Mail on Sunday stelt dat de hertogin maar al te goed wist dat de brief zou uitlekken.

Voor het proces zou Meghan oorspronkelijk op 11 januari naar het Verenigd Koninkrijk afzakken. Sinds juli woont ze - na een maandenlange huizenjacht - met prins Harry en zoontje Archie in Santa Barbara, in de VS.

FOTO: een recente foto van prins Harry en Meghan Markle, poserend voor de Time 100 Talks. Het Amerikaanse tijdschrift Time organiseert virtuele gesprekrondes. Harry en Meghan leidden eind oktober de praatronde over een veilige online-wereld.

@Time

Waarom heeft Meghan de datum van het proces verzet? Om vertrouwelijke redenen die niet mogen bekendgemaakt worden, zo blijkt, en waartegen The Mail on Sunday geen protest tekent. Maar ook om haar advocatenteam extra tijd te gunnen de zaak grondig voor te bereiden. The Mail on Sunday won in september de laatste veldslag in de rechtszaak en mag "Finding freedom", de recente biografie over de Sussexen, aanhalen.

Harry en Meghan ontkennen dat ze hun medewerking hebben verleend aan het boek van schrijvers Omid Scobie en Carolyn Durand. Maar The Mail on Sunday beweert dat medewerkers van Harry en Meghan namen van intimi hebben doorgegeven voor positieve berichtgeving in "Finding freedom".

Märtha Louise laat zich gewillig volgen door tv-camera's

De Noorse prinses Märtha Louise wordt dezer dagen gevolgd door camera's, zowel in haar privéleven als op professioneel vlak. De Noorse zender TV2 werkt aan een documentaireserie om haar "leven op een andere manier te belichten" én vooral de puntjes op de i te zetten.

Dit tv-project is niet uit op sensatie, dat is erg belangrijk voor mij
prinses Märtha Louise

"Ik ben een publiek figuur en de pers schrijft veel over mij", vertelt de prinses. "Dit tv-project is echter niet uit op sensatie." In Noorwegen zijn de meningen sterk verdeeld over de hoogsensitieve prinses die zich bezighoudt met hogere energieën (ze beweert te praten met engelen en paarden), een relatie heeft met de zelfverklaarde spirituele gids Durek Verrett, inkomsten verwerft uit commerciële activiteiten en Hollywoodvrienden als Gwyneth Paltrow bezoekt. 

In de serie "Märtha" zal te zien zijn welke impact de coronacrisis en de dood van ex-man Ari Behn op de prinses heeft. "2020 is voor onze familie rouwen en bovendien zitten we - zoals de meeste Noren - door corona erg afgezonderd van elkaar". De prioriteiten van Märtha Louise liggen momenteel bij haar drie tienerdochters die hun vader vorig jaar met Kerstmis verloren. 

Te Deum in Sint-Michiels- en Goedelekathedraal geschrapt

Het Te Deum dat op 15 november - op Koningsdag - in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel traditioneel wordt gezongen, gaat niet door. "De recente gezondheidsmaatregelen van de federale regering en van de Brusselse regering verplichten ons om af te zien van het traditionele Te Deum", legt deken Benoît Lobet uit.

"We betreuren ten zeerste het wegvallen van deze viering en zullen niet nalaten voor de koninklijke familie te bidden, en in deze moeilijke tijden voor al degenen die zich inzetten in de strijd tegen de pandemie, alsook voor alle slachtoffers en hun families", klinkt het verder.

Vorig jaar vierden koning Albert en koningin Paola hun zoon, koning Filip in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal samen met prins Lorenz. Prinses Astrid had een economische missie in China. Prins Laurent en prinses Claire waren er niet bij. Normaal volgt na het Te Deum nog een plechtigheid in het federaal parlement, maar de plannen daarvoor worden dit jaar nog druk (her)bekeken, meldt het paleis. Een online-alternatief behoort tot de mogelijkheden.

BEKIJK hier de Journaalbeelden van het Te Deum in 2019 met koning Albert, koningin Paola en prins Lorenz die in de ijzige koude een praatje slaan met fans aan de kathedraal: 

Videospeler inladen...

Jobs, jobs, jobs bij het Luxemburgse hof

"Het Luxemburgse hof kan jouw talent gebruiken! Solliciteer vandaag nog en kom bij een dynamisch en geëngageerd team terecht." Dat zijn de eerste zinnen bij de maar liefst 19 vacatures die het Luxemburgse hof wil ingevuld zien. Die nieuwe jobs komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn het gevolg van de drastische hervorming die premier Xavier Bettel beloofde na een vernietigend rapport over de interne keuken.

Tussen 2014 en 2019 vertrokken of moesten 51 hofmedewerkers vertrekken. Er heerste een angstcultuur achter de paleismuren en bovendien bleken de financiën niet transparant genoeg. 

Groothertog Henri bleef in het oog van de storm zijn vrouw Maria Teresa steunen en prees haar jarenlange "toewijding".

Voortaan houdt de regering strikter de touwtjes in handen. Het is de overheid ook die de paleismedewerkers betaalt (met belastinggeld dus). Daarmee lijkt groothertogin Maria Teresa aan de kant geschoven. Zij nam vroeger de belangrijkste beslissingen over het personeel.

De lange lijst van vacatures verraadt dat het een "grote schoonmaak" is. Gezocht: van een leidinggevende om de communicatie te zorgen, over een archivaris tot onderhoudsmedewerkers. "Discretie" is vaak een van de vereisten in de jobomschrijvingen.

Meest gelezen