Jan Bertels wordt de nieuwe kabinetschef van minister Vandenbroucke.
Photo News

SP.A-Kamerlid Jan Bertels wordt kabinetschef bij federaal minister Vandenbroucke: "Immense uitdaging"

Na Jessica Soors van Groen laat opnieuw een volksvertegenwoordiger zijn zitje in de Kamer voor wat het is om naar een kabinet te trekken. Deze keer gaat het om SP.A-Kamerlid Jan Bertels (51), die kabinetschef wordt bij de socialistische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Voor de kabinetten van de nieuwe federale regering wordt dezer dagen volop gerekruteerd en dat laat zich ook voelen in het parlement. Vandaag kondigt SP.A-Kamerlid Jan Bertels aan dat hij overstapt naar het kabinet van zijn partijgenoot, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Bertels gaat dat kabinet leiden. "Een immense uitdaging in deze tijd, maar ik ga ervoor met enorm veel goesting", twittert hij.

Het nieuws volgt kort op dat over Jessika Soors van Groen. Die kondigde gisteren aan dat ze politiek directeur en woordvoerder wordt bij staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo). 

Geen backbencher

Herentalsenaar Bertels was sinds de verkiezingen van mei 2019 federaal parlementslid en was daar in geen geval een backbencher. Hij richtte zich vooral op het thema zorg en gezondheid en kon op dat vlak toch al een paar pluimen op zijn hoed steken. 

Zo slaagde hij er, samen met zijn SP.A-collega's, in om een amendement goedgekeurd te krijgen dat de farmasector zelf laat opdraaien voor overschrijdingen van het geplande geneesmiddelenbudget. Hij was ook een van de drijvende krachten achter het voorstel van de consumentenpremie voor het federale zorgpersoneel van 300 euro die het parlement in de zomer goedkeurde.

Bertels, die een rechtendiploma heeft, werkte in het begin van zijn carrière eerst een paar jaar op socialistische kabinetten als adviseur sociale zekerheid. Tussens 2003 en 2014 was hij directeur-generaal Sociaal Beleid op de FOD Sociale Zekerheid. Hij nam daar in 2014 ontslag toen hij verkozen werd in het Vlaams Parlement. Daar bleef hij dus tot de verkiezingen van 2019.  

In 2017 en 2018 droeg hij trouwens ook even de burgemeesterssjerp in zijn thuisstad Herentals, als opvolger van Jan Peeters. Nu zetelt hij er nog als oppositielid in de gemeenteraad.

Meest gelezen