BELGA

Bijna 1 op 10 personeelsleden van Genks ziekenhuis zit ziek thuis: "Het wordt echt dramatisch"

Steeds meer ziekenhuispersoneel wordt ziek of moet in quarantaine. In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is dat aantal al gestegen tot 9 procent. Het ziekenhuis zoekt daarom dringend naar een oplossing. "We vragen nu aan onze verpleegkundigen of ze meer willen komen werken", zegt personeelsdirecteur Peter Hermans.

Die 9 procent moet wel wat genuanceerd worden, want ook de langdurig zieken werden meegeteld. Maar dat neemt niet weg dat er nu meer personeelsleden ziek uitvallen. Ook in de eerste golf was dat al zo. "De eerste golf in maart was echt desastreus, toen zaten we al met hoge ziektecijfers", vertelt Peter Hermans, personeelsdirecteur van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. "Voor een covidpatiënt moeten er twee verpleegkundigen staan in plaats van één. Die kan je niet zomaar overal vinden, laat staan dat je eigen personeel dan ook nog eens ziek uitvalt."

"Het wordt echt dramatisch", gaat Hermans verder. "Het is bijna onmogelijk om alle coronapatiënten op een kwalitatieve manier op te vangen. We bouwen de reguliere zorg heel voorzichtig af. Daardoor komen er mensen van andere afdelingen vrij en dat is goed, maar zij moeten natuurlijk opgeleid worden en zij zijn ook moe van de voorbije periode. Het is heel veel geweest voor de mensen en dat is het moeilijke vandaag. Ze komen uit een zware periode, zijn nog niet volledig gerecupereerd en moeten nu toch weer verder."

Een goede oplossing is er niet, dus moeten we kiezen voor de minst slechte
Peter Hermans, personeelsdirecteur van het ZOL

Limburg is nu nog meer getroffen dan in de eerste golf en dat voelen ze ook in het ziekenhuis. Bovendien hebben zorgverleners ook in hun eigen privéleven nog zorgen. "Als ze naar huis gaan, is het helaas nog niet gedaan. Dan moeten ze voor hun kinderen of ouders zorgen. Zij zitten thuis met hun eigen gezin ook in die onzekere periode en dat brengt ook daar een zekere instabiliteit, dat is niet gemakkelijk."

Het ziekenhuis is dringend op zoek naar een oplossing voor het personeel dat uitvalt. "Maar een goede oplossing is er niet", treurt Hermans. "We moeten dus kiezen voor de minst slechte oplossing." Het ziekenhuis probeert zijn personeel daarom aan te moedigen om hun contract uit te breiden en meer uren te werken dan anders. "Dan kunnen we hen inzetten op de afdelingen waar ze het meeste nodig zijn. We vragen ons personeel ook om te veranderen van dienst. Zo is een hele dagkliniek vandaag al gesloten. Al die medewerkers bieden nu ondersteuning op covidafdelingen."

Daarnaast is het ziekenhuis nog op zoek naar mensen buiten het ziekenhuis die ondersteuning kunnen bieden. Het gaat dan vooral om gekwalificeerde verpleegkundigen, kinesisten, logistiek assistenten en medische secretaressen.

Meest gelezen