Videospeler inladen...

Tweede verdachte opgepakt van steekpartij in basiliek van Nice gisteren

Gisteravond is in Nice een man van 47 opgepakt. Hij zou contact gehad hebben met de dader van de brutale steekpartij van gisteren waarbij drie mensen vermoord werden in de basiliek van de Zuid-Franse stad.

De Franse media en het gerecht blijven erg karig met informatie over het onderzoek. Ze melden wel dat gisteravond een man van 47 is opgepakt omdat die op de vooravond van de aanslag contact zou gehad hebben met de dader. Wat die man precies ten laste wordt gelegd, is nog niet duidelijk. Feit is wel dat er ook bij de moord op de leraar Samuel Paty enkele weken geleden een zevental andere verdachten zijn opgepakt die hand- en spandiensten verleend zouden hebben aan de dader.

De dader van de moorden in Nice gisteren ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis en is volgens sommige bronnen in kritieke toestand. Het is dan ook niet zo waarschijnlijk dat de politie veel wijzer van de man zal worden in het kader van het onderzoek.

In de basiliek heeft de politie intussen het wapen en een tas van de dader gevonden. Het gaat om een groot mes van 17 centimeter lang. In de tas zaten een koran, twee mobiele telefoons en twee niet gebruikte messen. Die voorwerpen worden nu onderzocht. 

De dader was een Tunesiër van 21

De dader zou intussen herkend zijn door het Italiaanse Rode Kruis. Het zou gaan om een Tunesiër van 21 die eind september met een migrantenboot was aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Van daaruit zou hij zijn overgebracht naar Bari op het vasteland. Italië wou hem terugsturen en hij kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten. In plaats daarvan is hij eergisteren de grens overgestoken naar Nice in Frankrijk waar hij dus zijn terreurdaad heeft begaan, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin.

De minister had wel een waarschuwing: "Frankrijk is in oorlog met een islamistische ideologie" en dat zowel binnen als buiten de grenzen, luidde het en Darmarin sluit niet uit dat er de komende weken en maanden nog meer van dat soort aanslagen volgen.

Het Tunesisische gerecht is intussen ook een onderzoek gestart, onder meer bij de familie van de dader. Zo is ook zijn moeder ondervraagd. 

Herbekijk hieronder de journaalreportage van 30 oktober over de steekpartij in Nice:

Videospeler inladen...

Meest gelezen