Nonna Rosa kan door corona haar 98ste verjaardag niet vieren met haar 36 nakomelingen maar toch is er feest! 

Rosa D'Ippolito wordt zondag 98 jaar. Traditioneel is er dan  een groot feest met haar uitgebreide familie. "We gaan de traditie om samen frietjes te eten zeker behouden, maar elk in onze eigen bubbel", vertelt dochter Barbara die bij haar woont.

Op 1 november wordt Rosa D'Ippolito 98 jaar. In Zwartberg is ze  bekend als "Nonna Rosa",  een van de laatsten van de eerste Italiaanse  mijnwerkersgeneratie. Normaal gezien viert ze haar verjaardag samen met haar zes kinderen, tien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen. Met de aangetrouwde schoonkinderen en liefjes erbij, zijn ze in totaal met meer dan 50.  Ieder jaar wordt voor het verjaardagsfeest een frietkraam in de tuin gezet, waar iedereen de hele middag frietjes kan halen.  Er komen normaal gezien ook artiesten die de Italiaanse liedjes spelen, waar Rosa van houdt. Maar door corona gaat dat feestje dit jaar voor het eerst in meer dan 25 niet door. 

Rosa woont bij haar jongste dochter Barbara. Maar omdat zij nog werkt, komt er om de twee weken een van de andere dochters mee inwonen.  "Mijn zussen zijn gepensioneerd en hebben tijd. Ik kan hun hulp zeker goed gebruiken."  

Zondag gaat ieder gezin dan maar apart frietjes halen en gaan we videocallen zodat we toch nog een beetje samen zijn

Ramona Korber, kleindochter van Rosa

Voor de hele familie is het een domper dat het grootste familiefeest van het jaar niet kan doorgaan. Maar ze gaan er toch het beste van maken. "We gaan haar via Whatsapp berichtjes sturen. En om de traditie voort te zetten, gaat iedereen met zijn eigen bubbel frietjes halen en gaan we videocallen zodat we de 98ste verjaardag van onze nonna toch nog een beetje samen kunnen vieren", zegt kleindochter Ramona Korber. 

Meest gelezen