AFP or licensors

Breng je dit weekend een bezoek aan een begraafplaats? Neem dan je mondmasker mee

Geen enkele traditie lijkt te ontsnappen aan de impact van de coronacrisis. Ook het jaarlijkse bezoek aan een begraafplaats in het allerheiligenweekend zal er net iets anders aan toe gaan dan normaal. Een aantal Vlaamse provinciegouverneurs hebben beslist om een mondmaskerplicht in te voeren op alle kerkhoven van hun provincie. In andere provincies voeren de steden en gemeenten zelf een verplichting in, of net niet. In Brussel gold sowieso al een mondmaskerplicht op het hele grondgebied, dus ook op de kerkhoven.

De provinciegouverneurs van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant verplichten het dragen van een mondmasker op de kerkhoven. Ze verwachten er veel volk tijdens de allerheiligenperiode. De 1,5 meter afstand zou dan niet altijd kunnen gegarandeerd worden en daarom is het dus het best dat bezoekers een mondmasker dragen.

In Oostende lanceerde het stadsbestuur een opmerkelijke oproep om drukte op het kerkhof te vermijden. Ze vraagt haar inwoners om bloemen voor het raam te zetten in plaats van op het kerkhof. "Koop bloemen om je geliefde doden te herdenken, maar ga niet naar de begraafplaats. Zet ze bij je thuis op de vensterbank, op het balkon of op de drempel", klinkt het bij de kuststad.

In de provincies Antwerpen en Limburg geldt er dan weer geen provinciale verplichting. 

De provincie Antwerpen laat weten dat Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx eerder al een besluit rond mondmaskers had genomen.  Het provinciaal besluit zegt  dat het verplicht is om op heel het grondgebied van de provincie Antwerpen een mond-neusmasker op zak te hebben en dat het moet gedragen worden op drukbezochte plaatsen. 

Gerd Van Cauwenberghe van de dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen is duidelijk: "Het signaal zou dus eigenlijk moeten zijn dat, los van eventuele lokale expliciete beslissingen, het dragen van een mond-neusmasker steeds aangewezen is in situaties waar men, omwille van drukte, de anderhalve meter afstand niet kan garanderen. Dat betekent in deze periode van het jaar - de facto - de kerkhoven."

Gemeenten beslissen zelf

Ondertussen hebben toch al 32 Antwerpse gemeenten besloten om toch expliciet een mondmaskerplicht in te voeren op hun begraafplaatsen.  Vier gemeenten hebben geen besluit genomen maar hebben signalisatie geplaatst aan de kerkhoven om de bezoekers er op te wijzen dat het aangeraden is om een mondmasker te dragen.

De stad Antwerpen voert ook geen expliciete mondmaskerplicht op de kerkhoven in. Ze gaat ervan uit dat de mondmaskerplicht logisch volgt uit de geldende verplichting om een masker te dragen wanneer de 1,5 meter afstand niet kan gegarandeerd worden, wat in deze periode dus het geval is op drukbezochte begraafplaatsen.

mensen moeten hun gezond verstand gebruiken en niet in groepen blijven praten op het kerkhof

Jos Lantmeeters, provinciegouverneur Limburg

Ook de provinciegouverneur van Limburg Jos Lantmeeters nam geen provinciale beslissing over de mondmaskerplicht op kerkhoven.  "Elke gemeente kiest voor zichzelf en de mensen moeten hun gezond verstand gebruiken en niet in groepen blijven praten op het kerkhof", zegt Lantmeeters daarover.

Zeker 16 Limburgse gemeenten hebben zelf een mondmaskerplicht op hun kerkhoven ingevoerd. Onder andere Lanaken, Hechtel-Eksel en Zutendaal voeren voor een korte periode een mondmaskerplicht in op het kerkhof.

Er zijn ook burgemeesters die een verplichting om een mondmasker te dragen geen goed idee vinden. De burgemeester van Diepenbeek Rik Kriekels (N-VA) wil die verplichting niet invoeren. "Door alles te verbieden of verplichten maak je het erger. De burgers worden ziek van die negativiteit", vindt Kriekels.

Meest gelezen