Waals minister Crucke: "Hoop op zelfde maatregelen in hele land, anders zal Wallonië verantwoordelijkheid nemen"

Wallonië zal sowieso strengere maatregelen nemen als het Overlegcomité dat straks niet zou doen voor het hele land. Dat zegt Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) in “De ochtend” op Radio 1. Hij hoopt dat er straks nieuwe maatregelen worden genomen, die gelden voor het hele grondgebied, want “de toestand in Vlaanderen verschilt niet zoveel van die in Wallonië”, schat de minister in. “De ziekenhuizen zijn overbelast, het kan niet anders meer.”

Alles wijst erop dat het Overlegcomité vandaag strengere coronamaatregelen zal nemen. De vergadering van alle regeringen van het land begint om 13 uur. Nadat de verschillende landsdelen de afgelopen week verschillende maatregelen hebben genomen, werden die eergisteren gelijkgetrokken. 

Maar die maatregelen blijken ontoereikend te zijn en er kan niet gewacht worden op het effect ervan, want de ziekenhuizen lopen in sneltreinvaart vol met covidpatiënten. Zo snel dat een meltdown van ons gezondheidssysteem dreigt. 

Als het van Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting afhangt, moet er vandaag gesproken worden over strenge maatregelen zoals de sluiting van niet-essentiële winkels, een verbod op niet-noodzakelijke verplaatsingen. “Dat moeten we vandaag doen. Niet morgen of overmorgen, want dan is het te laat”, beseft Crucke op basis van het advies van de wetenschappers van Celeval.  

Hoop

Crucke, die net over de taalgrens woont, hoopt dat Vlaanderen en Brussel op dezelfde golflengte zitten en meegaan met Wallonië. Vlaanderen is vrij om er iets anders over te denken, “maar in Wallonië mogen we niet meer wachten”. 

Hij ziet dat de toestand in Vlaanderen niet zoveel beter is dan die in Wallonië en dat de ziekenhuizen over de taalgrens ook vollopen. “Dus ik hoop dat we dezelfde maatregelen kunnen nemen. Dat zullen we straks zien. Maar als ze het niet doen (het Overlegcomité, red.), zal Wallonië zeker zijn verantwoordelijkheid nemen”, besluit Crucke.

Beluister hier het gesprek met Jean-Luc Crucke in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen