Siam Pukkato

Wat doet een menstruatiecyclus met het hoofd van de vrouw? UGent onderzoekt het met gezichtsanalyse

Het is al langer bekend, maar de Gentse Universiteit onderzoekt het nu voor het eerst op grote schaal: wat doet de maandelijkse menstruatiecyclus met het gemoed van de vrouw. De schommeling in de hormonenspiegel geeft niet alleen veranderingen in het humeur, maar kunnen ook bijzonder lastig zijn voor de vrouwen zelf. Of daar iets aan te doen is, valt nog af te wachten maar de UGent wil die maandelijkse moodswings nu gedetailleerd in kaart brengen met de nieuwste technieken.

Voor het eerst is er een grootschalig onderzoek met de nieuwste technieken waaruit moet blijken hoe de menstruatiecyclus het gemoed van vrouwen beïnvloedt. Het onderzoek komt er omdat een deel van de vrouwen het psychisch echt wel zwaar hebben door de schommelingen in de hormonenspiegel. Sommigen reageren helemaal anders dan gewoonlijk en herkennen zichzelf niet meer. Omdat het niet altijd makkelijk is om in woorden uit te drukken hoe je je voelt, gebruiken ze bij de Gentse Universiteit de nieuwste technieken om dat online vast te stellen.

Algoritmes lezen de gezichtsuitdrukking

Voor het onderzoek zijn 500 vrouwen nodig tussen 18 en 45 jaar. Op verschillende momenten in de menstruatiecyclus wordt bekeken hoe hun gemoedstoestand is door hen online afbeeldingen voor te leggen.

Mitchel Kappen van de Gentse Universiteit: “Om in cijfers te kunnen uitdrukken hoe verschillend vrouwen reageren op bepaalde momenten van hun cyclus, laten we hen online afbeeldingen zien van leuke, serieuze en enge zaken. We vragen hen om die afbeeldingen te beoordelen, en terwijl ze dat doen, starten we een webcam-opname. We maken dus een opname van hun gezicht, maar helemaal anoniem. Niet wij bekijken die, maar we laten er specifieke algoritmes op af, die het gezicht analyseren: welke spieren worden aangespannen en dergelijke. We doen dat onderzoek ofwel bij vrouwen die zeggen wél psychisch last te hebben van de menstruatiecyclus als bij hen die vinden dat ze er niet veel invloed van ondervinden.

Ben je kandidaat?

Tot nu hebben 50 vrouwen al ingetekend op het onderzoek naar premenstrueel lijden, maar er zijn er in totaal zowat 500 nodig om representatief te zijn. Wie meer informatie wil, of zich kandidaat wil stellen kan terecht op www.gheplab.ugent.be

Meest gelezen