Videospeler inladen...

Zware aardbeving schokt Griekse eiland Samos en Turkse stad Izmir: 19 doden te midden van ingestorte gebouwen

In de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije is er vanmiddag een serie aardbevingen geweest. De zwaarste had een magnitude van 7 en deed zich voor op een diepte van 10 kilometer. In de Turkse havenstad Izmir zijn een aantal gebouwen ingestort en zijn er al 17 lichamen geborgen. Ook op het Griekse eiland Samos zijn twee tieners omgekomen toen een muur instortte. 

De eerste aardschok deed zich vanmiddag voor, ongeveer 19 kilometer ten noordwesten van het Griekse eiland Samos in de Egeïsche Zee. De grootste beving had een magnitude van 7 en vond plaats op een diepte van nauwelijks 10 kilometer. Nadien waren er een aantal andere bevingen met iets minder kracht. (Lees verder onder de video en tweets).

Bekijk hier een aantal beelden op sociale media (en lees daaronder voort):

Videospeler inladen...

De schokken werden gevoeld tot in de Griekse hoofdstad Athene, meer dan 300 kilometer ten westen, maar ook tot op het eiland Kreta ten zuiden de Egeïsche Zee en ook op de nabijgelegen westkust van Turkije tot zelfs in Istanbul aan de Bosporus toe en tot in Bulgarije.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In de Turkse havenstad Izmir om omgeving zijn een twintigtal gebouwen ingestort en over een aantal wijken van de stad hangen grote stofwolken. Na de aardbeving werden een aantal straten overstroomd door een vloedgolf. De hulpdiensten hebben al zeker 17 doden van onder het puin gehaald en een ander lichaam is uit het water gehaald. Er zijn al zeker 70 mensen levend van onder het puin gehaald en meer dan 400 gewonden worden verzorgd.

Izmir is de derde stad van Turkije en is een belangrijk logistiek en industrieel centrum. Er wonen ongeveer 4,5 miljoen mensen. Ook in andere Turkse steden zouden gebouwen ingestort zijn. 

Twee tieners zijn gedood op Samos

Ook het Griekse eiland Samos is getroffenVolgens de Griekse televisiezender ERT zijn daar twee tienerjongens omgekomen toen een muur op hen terechtkwam. Er is schade aan een kerk en enkele gebouwen en een deel van de haven is ondergelopen door vloedgolven.  De 45.000 inwoners van Samos wordt gevraagd om weg te blijven van de stranden omdat er hoge golven op de kust inbeuken en ze moeten voorlopig uit gebouwen wegblijven. Er wordt gevreesd voor nog meer schokken. De luchthaven van Samos is uit voorzorg gesloten. In Griekenland zijn er nog geen meldingen van dodelijke slachtoffers, enkel van een tiental lichtgewonden. Een aantal zwaargewonde mensen is overgevlogen naar Athene.

Een extra probleem vormen de grote vluchtelingenkampen op de nabijgelegen Griekse eilanden Chios en Lesbos. Een Iraakse vluchteling heeft aan het Franse persagentschap AFP verklaard dat er veel angst heerst in het kamp en dat mensen moeten wegblijven van de kust.

Een opvallend gegeven: de Griekse en Turkse regering hebben elkaar meteen na de schok wederzijdse hulp beloofd indien nodig. Eilanden zoals Samos, Chios en Lesbos liggen vlakbij de Turkse kust. Nochtans vlogen Athene en Ankara elkaar de voorbije maanden regelmatig in de haren inzake olie- en gasreserves in de oostelijke Middellandse Zee. Frankrijk heeft zowel Griekenland als Turkije hulp aangeboden. Dat laatste is opvallend, gezien de grote spanningen tussen Parijs en Ankara de voorbije maanden. Ook de Europese Unie en de NAVO willen de Grieken en Turken bijstaan.

Volgens ons ministerie van Buitenlandse Zaken wonen er ongeveer 900 Belgen in Izmir. Die zouden echter allemaal veilig zijn. Men probeert nu ook alle 26 Belgen op Samos te contacteren, maar voor zover bekend is er geen sprake van slachtoffers onder hen.

Meest gelezen