AFP or licensors

Derde verdachte opgepakt in verband met aanslag in Nice

In Nice is een derde verdachte opgepakt in verband met de aanslag daar donderdagochtend. Een Tunesische man ging toen een basiliek binnen en doodde drie mensen met een mes. Gisteravond was ook al een tweede verdachte opgepakt, donderdag al een eerste. Ze zouden allemaal contact hebben gehad met de jonge Tunesische dader, kort voor de aanslag.

De man die nu is opgepakt, een man van 33, was aanwezig in het huis van de tweede verdachte toen daar een huiszoeking plaatsvond. Die tweede verdachte, een man van 35, zou contact hebben gehad met de dader op de avond voor de aanslag. Donderdag was ook al een man van 47 opgepakt, die op beelden van een bewakingscamera gezien was in het gezelschap van de dader, de avond voor de aanslag.

Het onderzoek spitst zich nu toe op de vraag of de Tunesische dader medeplichtigen had. Ook wordt er gezocht naar informatie in twee gsm's die gevonden zijn in een tas met persoonlijke bezittingen van de dader. 

Bidden

Brahim Issaoui, de 21-jarige Tunesiër die donderdag drie mensen de keel oversneed in een basiliek in Nice, was in Frankrijk aangekomen één of twee dagen voor hij de aanslag uitvoerde. Half september was hij uit de Tunesische kuststad Sfax vertrokken, waar hij samen met zijn familie woonde. 

Hij was automecanicien en had een verleden van kleine drugscriminaliteit, maar volgens zijn moeder was hij al twee en een half jaar aan het bidden, kwam hij niet meer buiten, en had hij met niemand contact. Vanuit Sfax maakte hij illegaal de overtocht naar het Italiaanse eiland Lampedusa, waar hij op 20 september aankwam. 

Van daaruit werd hij overgebracht naar het Italiaanse vasteland, hij kwam op 9 oktober aan in Bari, in het zuiden van Italië, waar hij een bevel kreeg om het land te verlaten. Maar hij verdween van de radar en dook uiteindelijk vlak voor de aanslag in Nice op.

De vraag blijft of hij naar Frankrijk kwam met het plan om een aanslag te plegen, of of dat plan pas bij hem opkwam na de polemiek rond de Mohamedcartoons en het actieplan van de Franse president Macron tegen de radicale islam. 

Meest gelezen