AFP or licensors

Engeland gaat vanaf donderdag voor vier weken in lockdown

In Engeland gaat vanaf donderdagmorgen vroeg een nieuwe lockdown in. Die zal vier weken duren, tot 2 december. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt. De maatregel geldt dus niet voor het hele Verenigd Koninkrijk. Zowel binnen de Conservatieve  partij als bij oppositiepartij Labour is er kritiek. 

"Het is hoogtijd om actie te ondernemen, want er is geen alternatief", zei premier Boris Johnson gisteravond. "Vanaf donderdag tot begin december moet u thuis blijven." Johnson baseert zijn beslissing op de zeer slechte coronacijfers in heel het land. Gisteren kwamen er nog eens 21.915 besmettingen bij. Daardoor is het Verenigd Koninkrijk nu het negende land met meer dan 1 miljoen besmettingen. Er zijn ook 326 mensen overleden; Bijna 11.000 patiënten met covid-19 liggen in het ziekenhuis van wie 978 aan een beademingsmachine. 

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe maatregelen gelden alleen voor Engeland. In het Verenigd Koninkrijk is de gezondheidszorg net als in ons land een regionale bevoegdheid. In Wales en Noord-Ierland was al een lockdown ingevoerd, ook in Schotland gelden al sinds september een hele reeks beperkende maatregelen. De Schotse premier Nicola Sturgeon bekijkt morgen of die moeten worden aangepast. 

Vanaf donderdag geldt dezelfde boodschap: blijf thuis, bescherm onze gezondheidsdienst NHS en red levens."

Britse premier Boris Johnson

De maatregelen lijken op die van in ons land en zijn in bepaalde opzichten zelfs strenger. De Engelsen moeten ook zoveel mogelijk thuis blijven en mogen slechts één contact hebben buiten het gezin. Dat contact mogen ze alleen buiten ontmoeten, op een publieke plaats. Niet-essentiële winkels, pubs, bars en restaurants moeten weer sluiten. Thuisbezorging en afhaaldiensten blijven mogelijk Maar de premier zei dat in bepaalde omstandigheden mensen wel naar buiten kunnen: 

  • om naar de school of universiteit te gaan
  • om te gaan werken, voor wie niet thuis kan werken,
  • om in de buitenlucht te wandelen of lopen
  • om naar de dokter of apotheker te gaan
  • om voedsel en andere essentiële aankopen te doen
  • om voor iemand anders te zorgen

."We komen hier wel door, maar we moeten nu in actie komen om de stijging van de besmettingen binnen de perken te houden", aldus Johnson. "We gaan niet terug naar de zware lockdown van maart en april. De nieuwe maatregelen gaan minder ver. Maar vanaf donderdag geldt dezelfde boodschap: blijf thuis, bescherm onze gezondheidsdienst NHS en red levens."

Bekijk hieronder een fragment uit de toespraak van Boris Johnson en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Ik ben ervan overtuigd dat dit alles heel anders en beter zal aanvoelen tegen volgende lente

Britse premier Boris Johnson

Johnson geeft toe dat deze maatregelen moeilijk zullen zijn voor het zakenleven. Hij geeft ook aan dat de Britten niet alleen zijn, want ook in andere Europese landen zijn gelijkaardige maatregelen ingevoerd.

"Kerstmis zal mogelijk heel anders zijn dit jaar", aldus nog de Britse premier. "Maar ik hoop echt dat we door nu te handelen families in het hele land de kans geven om samen te zijn." (lees verder onder de video)

Bekijk hieronder de integrale toespraak van premier Johnson:

Videospeler inladen...

te laat of te ingrijpend

Op de mededeling van premier Johnson kwam al meteen tegenwind uit verschillende hoeken. In zjin eigen Conservatieve partij zijn enkele politici bezorgd om de impact op het bedrijfsleven.  In een interview met de Sunday Telegraph verwijt oud-partijvoorzitter Iain Duncan Smith de premier dat hij "toegeeft aan het advies van zijn wetenschappelijke adviseurs" en waarschuwt hij voor de gevolgen voor de economie. Ook enkele andere Conservatieven zeggen dat Johnson winkels en bedrijven net had aangespoord om te heropenen en dat ze nu opeens weer moeten sluiten. 

Oppositieleider Keir Starmer van Labour vindt dat Johnson net veel te laat deze maatregelen neemt. "Het wetenschappelijke comité SAGE had al midden september een lockdown aangeraden en ook wij hebben dat toen voorgesteld. De regering heeft dus weken aan kostbare tijd verloren. "Daardoor zal de lockdown langer duren, harder zijn en wellicht een veel hogere menselijke tol eisen. "

Net als in de eerste fase maakt de regering dezelfde fout. Deze maatregelen hadden weken geleden moeten zjin toegepast

Keir Starmer, leider van oppositiepartij Labour

Ook de Britse Artsenvereniging BMA is ontgoocheld dat de waarschuwingen van het medisch adviescomité van de overheid niet in acties werden omgezet op 21 september. De vakbonden bij het onderwijspersoneel zijn er intussen niet gerust op. Zij eisen dringend nieuwe veiligheidsmaatregelen zoals een rotatiesysteem en kleinere klassen. 

Meest gelezen