Liveblog: Britse premier Johnson kondigt lockdown af voor Engeland, bij ons over de koppen lopen in veel winkelstraten

De Britse premier Boris Johnson kondigt een lockdown aan in Engeland. Die zal één maand duren. In het Verenigd Koninkrijk zijn al meer dan 1 miljoen besmettingen geteld. In eigen land was het vandaag over de koppen lopen in de grote winkelstraten. Op 27 oktober zijn voor het eerst meer dan 20.000 coronabesmettingen op 1 dag vastgesteld in België. Er liggen nu 6.438 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen, van wie 1.105 op intensieve zorg. In het Verenigd Koninkrijk zijn intussen al meer dan 1 miljoen besmettingen geteld. Volg het nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Engeland gaat voor een maand in lockdown

Vanaf donderdag tot begin december gaat Engeland in lockdown. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zonet aangekondigd. Iedereen zal moeten binnen blijven, met uitzonderingen voor onderwijs, werk, lichaamsbeweging buiten, medische redenen en voedsel kopen. Niet-essentiële winkels, bars, pubs en restaurants gaan dicht. Thuisbezorging en afhaaldiensten kunnen wel nog.

"We komen hier wel door, maar we moeten nu in actie komen om de stijging van de besmettingen binnen de perken te houden", aldus Johnson. "We gaan niet terug naar de zware lockdown van maart en april. De nieuwe maatregelen gaan minder ver. Maar vanaf donderdag geldt dezelfde boodschap: blijf thuis, bescherm onze gezondheidsdienst NHS en red levens."

Lees hieronder het volledige artikel:

Mensenzeeën in de winkelstraten van de grote steden

De Nieuwstraat in Brussel, de Meir in Antwerpen, de Veldstraat in Gent: het was er vanmiddag over de koppen lopen. Het lijkt erop dat velen de weg naar de winkels hebben gevonden, net voor de lockdown begint. Voor de winkels stonden lage rijen wachtende shoppers.

Hoewel velen het erover eens zijn dat zes weken lockdown nodig zijn, leken vele anderen voor even te zijn vergeten dat er zoiets bestaat als corona. Van anderhalve meter afstand houden bleek niet echt sprake.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" vanuit Gent:

Videospeler inladen...

Grote delen van Portugal gaan weer in lockdown

Vanaf woensdag wordt grote delen van Portugal in lockdown geplaatst. Die is nu al van kracht in 3 gemeenten in het noorden van het land, maar wordt nu uitgebreid tot 121 van de 308 Portugese gemeenten (70 procent van de Portugese bevolking).

"Het is tijd om strenge maatregelen te nemen om deze pandemie te beheersen", zegt de Portugese premier Antonio Costa. 

In Portugal zijn gisteren 4.656 bevestigde besmettingen en 40 doden geteld. 1.927 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie 275 op intensieve zorg.  

Vrouw schendt avondklok en spuwt naar politieagent in Gent

Een vrouw die vrijdagnacht na een ongeval een positieve alcoholtest aflegde, heeft in de richting van een politieagent gespuwd. Ze schond ook de avondklok, want de feiten speelden zich af na middernacht.

Het ongeval gebeurde op de R4 in Gent. De politie stelde een proces-verbaal op voor weerspannigheid, schending van de avondklok, toediening van slagen aan een agent en "het verspreiden van klaarblijkelijk ongevaarlijke stoffen die ernstige gevoelens van een aanslag kunnen opwekken". Met dat laatste wordt het spuwen bedoeld in tijden van de COVID-19-pandemie.

De vrouw is gedagvaard en moet op 10 december voor de rechtbank verschijnen.

Minister Annelies Verlinden (CD&V) roept op: "Ga niet massaal winkelen"

Net als viroloog Steven Van Gucht is ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) niet blij met de overvolle winkels en winkelstraten van vandaag. "Als ik een oproep zou mogen doen, zou ik Steven Van Gucht willen bijtreden en zeggen : ga niet in lange rijen staan , ga niet aanschuiven, ga niet massaal winkelen", zegt Verlinden in "Het Journaal".

"Als we samen ons best doen, kunnen we deze periode zo kort mogelijk maken", zegt ze nog. Ze roept iedereen  nog eens op zich strikt aan de maatregelen te houden. 

Bekijk hieronder het gesprek met Annelies Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Steven Van Gucht boos over volkstoeloop in winkelstraten

Viroloog Steven Van  Gucht is niet te spreken over de overvolle winkelstraten van  vanmiddag. "We weten dat de besmettingen die nu gebeuren binnen  twee weken zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames", waarschuwt hij. "Dit is het moment waarop de ziekenhuizen maximaal belast zullen zijn."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Al meer dan 1 miljoen besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft de kaap van 1 miljoen besmettingen met het coronavirus overschreden. Dat heeft de Britse regering meegedeeld.

De voorbije 24 uur zijn 21.915 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat brengt het totale aantal coronagevallen sinds het begin van de epidemie op 1.011.660. Er zijn al 46.555 Britten overleden door het coronavirus. 

Straks geeft de Britse premier Boris Johnson een persconferentie. Verwacht wordt dat hij strenge maatregelen zal aankondigen, mogelijk ook een nieuwe lockdown.

AFP or licensors

Opnieuw gedeeltelijke lockdown in Oostenrijk

Vanaf dinsdag legt Oostenrijk voor vier weken het grootste deel van het openbare leven stil om de coronapandemie in te dijken. Vanaf dan geldt tussen 20.00 uur en 06.00 uur een uitgaansverbod en de meeste publieke instellingen en de horeca moeten de deuren sluiten. Winkels, scholen en dienstverleners zoals kappers mogen onder voorwaarden open blijven. Middelbare scholen en hogescholen en universiteiten gaan weer over tot onderwijs op afstand, zoals tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar.

"Vanaf dinsdag 3 november middernacht tot eind november komt er een tweede lockdown in Oostenrijk", zegt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. "Het is noodzakelijk om deze stap te zetten, om te vermijden dat de afdelingen intensieve zorgen overbelast geraken."

Het aantal besmettingen stijgt sinds enkele weken weer sterk in Oostenrijk. Vandaag zijn 5.349 nieuwe besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd. Gisteren is een recordaantal van 5.627 besmettingen geteld.

NMBS en Infrabel krijgen coronacompensatie van regering

Spoormaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel krijgen elk een uitzonderlijke subsidie om de gevolgen van de coronapandemie op hun financiën te compenseren. De NMBS krijgt 264 miljoen euro, Infrabel krijgt 46,9 miljoen euro.

De ministerraad heeft daarvoor een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd, op voorstel van de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

De subsidies zullen uiterlijk op 31 december worden uitbetaald. In april volgend jaar krijgt de ministerraad een nieuwe monitoring van de financiële situatie van de NMBS.

Hilde Crevits oogst verontwaardiging: "Normaal roep ik alleen bij sport naar mijn TV"

Een uitspraak van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) in "De afspraak op vrijdag" dat de Nationale Veiligheidsraad in september heeft beslist om de coronamaatregelen te versoepelen op basis van de kennis die er toen was, leidt tot verontwaardiging in de medische wereld. Verschillende vooraanstaande artsen wijzen erop dat de politiek wel degelijk had kunnen weten dat de toestand zou ontsporen. 

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen