Lotus ruilt term "Speculoos" voor "Biscoff": welke andere beroemde lekkernijen kregen eerder ook een andere naam?

De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries schrapt vanaf volgend jaar de naam "speculoos". Het bedrijf wil van zijn koekje een wereldmerk maken en kiest daarom voor "Biscoff", de merknaam waaronder Lotus Speculoos in zowat alle landen al verkocht wordt. Lotus is niet de eerste voedingsproducent die het waagt om een ultrabekende merknaam te vervangen door een andere. Wij lijsten er enkele op.

Speculoos, het traditionele koekje bij de koffie, of gewoon zomaar, omdat het kan. Het is een op en top Belgisch product, maar vanaf volgend jaar zullen we het niet meer kunnen eten. Toch niet onder die merknaam. De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries zal vanaf dan de naam "Biscoff" gebruiken, een samentrekking van het Engelse biscuit (koekje) en coffee (koffie). Dat zegt topman Jan Boone in een weekendgesprek met de krant De Tijd.

Lotus Bakeries werd opgericht door bakker Jan Boone senior in 1932 in Lembeke. Bekendste product was zijn speculoos, een koekje op basis van tarwebloem en kandijstroop of gekaramelliseerde suiker. Boone verpakte zijn speculoosjes individueel en sleet ze aan de horeca, als koekje bij de koffie. Het succes was enorm en Boone exporteerde ze over de hele wereld. Vandaag verkoopt Lotus Bakeries zijn speculoos in een 65-tal landen, onder de naam "Biscoff". Alleen in België, Nederland en Luxemburg vinden we nog "Lotus Speculoos" in de winkel. Maar vanaf volgend jaar dus niet meer.

Het is misschien on-Vlaams, maar het is onze ambitie om een wereldmerk uit te bouwen. Meteen is alles ook helder. Biscoff is anders dan andere speculoos- of speculaasactiviteiten.

Jan Boone, topman van Lotus Bakeries

Jan Boone, kleinzoon van de oprichter en de huidige topman van Lotus Bakeries, zegt in De Tijd dat hij nu overal Biscoff wil gebruiken om van zijn speculoos een global brand, een van de grootste merken ter wereld, te maken. Hij wil ook de verwarring met Hollandse of Hasseltse speculaas vermijden.

De naamswijziging veroorzaakt enige commotie op social media. "Het is misschien on-Vlaams, maar het is onze ambitie om een wereldmerk uit te bouwen", zegt Boone aan Belga. "Meteen is alles ook helder. Biscoff is anders dan andere speculoos- of speculaasactiviteiten." Helemaal verdwijnen doet speculoos niet. "In België, Nederland en Frankrijk komt onder de merknaam Biscoff in het klein original speculoos te staan."

(artikel gaat voort onder de afbeelding)

Lotus speculoos
Jasper Jacobs

Speculoos versus speculaas

Speculaas en speculoos, het lijkt op elkaar, maar het is dus niet hetzelfde.

  • Speculaas is een van oorsprong Nederlands product op basis van bloem, bruine (riet)suiker, boter én de typische speculaaskruiden. Nederland kon die kruiden in grote hoeveelheden en goedkoop invoeren uit zijn kolonies. Speculaaskruiden bevatten doorgaans kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Er zijn ook varianten met anijs en korianderzaad.
  • Speculaas wordt traditioneel vooral gegeten in de eindejaarsperiode, rond de advent en Sinterklaas. Typisch zijn de "speculaasplaten", houten bakvormen om speculaaskoeken te maken. Je duwt het deeg in de vorm, snijdt het overtollige deeg eraf door met een draadje van boven naar beneden over de plaat te bewegen, haalt de speculaas uit de vorm en bakt die vervolgens.
  • Speculoos ontstond in ons land. Speculaaskruiden waren hier in tegenstelling tot in Nederland bijzonder duur en dus maakten bakkers begin 20e eeuw koekjes op basis van bloem en kandijstroop of gekaramelliseerde suiker. De koekjes werden "specuLOOS" genoemd om aan te geven dat er geen speculaaskruiden in zaten.
  • Je hebt daarnaast ook Hasseltse speculaas, een vrij dikke en minder krokante variant van "gewone" speculaas. Hij is nog mals vanbinnen en bevat ook veel minder speculaaskruiden.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Sinterklaas-speculaas uit een speculaasplank

Welke andere merken veranderden nog van naam?

Lotus Bakers is niet de eerste voedingsproducent die het waagt om een ultrabekend product een andere naam te geven. In het verleden zijn er nog bekende naamsveranderingen geweest. We zetten er enkele op een rijtje.

Raider wordt Twix
In 1968 kwam in Groot-Brittannië een nieuwe lekkernij op de markt, een dubbele chocolade-met-karamelbiscuit. Het snoepgoed veroverde de wereld onder de naam Raider. Ruim 10 jaar later konden Amerikanen het kopen onder de naam Twix, een samentrekking van twin (tweeling) en biscuits (koekjes). In 1991 besloot moederbedrijf Mars Incorporated om Raider wereldwijd als Twix in de winkel te leggen, en dat ging gepaard met een grote campagne. In ons land was er bijvoorbeeld dit reclamefilmpje.

Smiths wordt Lay's
In de jaren 90 aten we massaal chips van Smiths om er de flippo's uit vissen, nu grabbelen we in zakken Lay's. Smiths ontstond in 1919 in Groot-Brittannië als aardappelchips- en zoutjesfabrikant en bouwde een wereldwijd chips-imperium uit, met ook fabrieken in Nederland en in België. In 2001 ruimde de naam Smiths bij ons baan voor Lay's, die internationaal al gebruikt werd.

AP2009

Treets en Bonitos worden M&M's
We kennen ze al lang als M&M's, maar wist u dat ze oorspronkelijk in de winkelrekken lagen als Treets (de variant met pinda's) en Bonitos (de variant zonder pinda's)? In 1983 werd gekozen voor M&M's, naar de uitvinders van de chocoladeknabbels: Forrest Mars en Bruce Murrie. Voor de letter "m" op elke M&M wordt een onschadelijke inkt gebruikt. En wat ook veranderd is: de originele slogan "smelt in je mond, niet in je hand". Nu worden M&M's gepromoot door de figuurtjes "Red" en "Yellow".

Meest gelezen