Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Presidentsverkiezingen in Ivoorkust: vrees voor nieuw geweld

Meer dan 7,5 miljoen kiezers trekken naar de stembus in Ivoorkust in West-Afrika. Tijdens de campagne zijn al 20 doden gevallen en er wordt gevreesd voor nog meer geweld. Huidig president Alassane Ouattara wil voor een derde ambtstermijn gaan. Dat verhit de gemoederen in het land dat sinds zijn onafhankelijkheid 60 jaar geleden nog geen enkele vreedzame machtsoverdracht heeft gekend.

De presidentsverkiezingen in Ivoorkust verlopen net als alle vorige verkiezingen onder hoogspanning. Er zijn 35.000 politieagenten en soldaten opgeroepen om de stembusgang te controleren.  Tien jaar geleden liepen de presidentsverkiezingen uit op een bloedbad met 3.000 doden. Toen ging het om een machtsstrijd tussen toenmalig president Laurent Gbagbo en zijn uitdager Alassane Ouattara. Gbagbo werd uiteindelijk opgepakt in april 2011 en berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij werd vrijgesproken. Ouattara werd opnieuw verkozen in 2015 en beloofde niet meer voor een derde termijn te zullen gaan, tot zijn kandidaat, premier Coulibaly,  plots overleed en hij toch besliste om op te komen. (lees verder onder foto Ouattara)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De grootste vraag is vandaag niet wie er zal winnen, dat wordt zonder veel twijfel Alassane Ouattara, maar wel hoe groot de opkomst zal zijn.  De twee belangrijkste oppositiekandidaten, Pascal Affi N’Guessan en Henri Konan Bedie, zijn uit de race gestapt en hebben opgeroepen tot een boycot en tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Heel wat mensen hebben de grootste stad en het economische trefpunt Abidjan verlaten. Wie vanmorgen toch naar de stembus trok, hoopt dat het goed zal aflopen. 

Mijn grootste wens is dat het land opnieuw vrede vindt na de verkiezingen, want ik ben bang voor wat er na de stembusgang zal gebeuren. 

kiezer in Abidjan, Ivoorkust

De voorbije maanden zijn er volgens verschillende bronnen 20 doden gevallen bij verkiezingsgeweld. Het vredesinstituut Indigo heeft zeker 150 incidenten opgetekend. De organisatie waarschuwt samen met andere burgerbewegingen voor een nieuwe ontsporing en zelfs een mogelijke terugkeer naar instabiliteit en de burgeroorlog van de jaren '2000.  Ook de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is behoedzaam.

Ouattara met tegenwind vanuit België

De liberale president Ouattara heeft voor de Wereldbank gewerkt. Hij geniet veel steun in het noorden van Ivoorkust.  Hij weerlegt zijn opposanten, die hem van grootheidswaanzin beschuldigen. "Voor mij is het enige wat telt, mijn geweten en mijn liefde voor mijn land." Maar naast de oppositie in zijn eigen land, die de kandidatuur van Ouattara dus ongrondwettelijk noemt, laat ook oud-president Laurent Gbagbo van zich horen. Gbagbo verblijft in België, hij is voorwaardelijk vrij in afwachting van een uitspraak in beroep van het Internationaal Strafhof. In zijn eerste interview in 9 jaar tijd aan de Franse omroep TV5, zegt Gbagbo dat hij vierkant achter de oppositie staat en waarschuwt hij voor een rampscenario. 

Derde omstreden verkiezing in Afrika op korte tijd

De verkiezingen in Ivoorkust zijn al de derde omstreden verkiezingen in Afrika deze maand. Na de verkiezingen op 18 oktober in buurland Guinée werd president Alpha Condé van Guinée officieel uitgeroepen tot winnaar, nadat zijn tegenstander Diallo zijn overwinning al had gevierd. De gezamenlijke oppositie in Guinée heeft gisteren opnieuw opgeroepen tot betogingen en burgerlijke ongehoorzaamheid. 

En in Tanzania, in Oost-Afrika,  heeft de bijzonder succesvolle herverkiezing van John Magufuli vorige woensdag geleid tot felle kritiek. Magufuli haalde 84 procent van de stemmen. De oppositie in Tanzania  eist nieuwe verkiezingen en roept op tot vreedzaam protest. 

Meest gelezen