© Zoonar/szefei - creative.belgaimage.be

Opvallende oproep van 4 KASK-studenten aan mannen: "Geef ons uw schaamhaar"

Vier studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent hebben een opmerkelijke oproep gelanceerd naar meerderjarige mannen (en iedereen die zich man voelt): "Doneer ons uw schaamhaar". De studenten willen het gebruiken voor hun bachelorproef, waarin ze de traditionele machtsverhoudingen tussen man en vrouw en seksualiteit in vraag stellen. De vraag wie welk schaamhaar "mag" hebben, speelt daarbij volgens hen een niet onbelangrijke rol. Bedoeling is om van het verzamelde schaamhaar uiteindelijk een heus tapijt te weven. 

Pub(l)ic Property, zo heet het project van de vier studenten. "We willen de traditionele machtsverhoudingen heel gericht en concreet omdraaien. We vragen aan mannen om iets voor ons te doen", vertelt Emiel Lenaert, een van de studenten. Emiel noemt zichzelf "non-binair", wat betekent dat die zich niet vindt in de klassieke opdeling man-vrouw. De drie medestudenten van Emiel, Musia Mwankumi, Maria de Cort en Abigail Gypens, zijn vrouw.

"Door aan mannen, of wie zich man voelt, te vragen om hun schaamhaar te doneren, willen we de maatschappelijke rollen tijdelijk omdraaien. Vanuit de onderdrukte groep vragen we iets intiems aan de onderdrukkende groep", aldus Emiel Lenaert. "Zo proberen we in dialoog te gaan, mannen hun mannelijkheid te laten bevragen en nieuwe verhoudingen tot stand te brengen."

Het schaamhaar van mannen is volgens de studenten een beeld van de traditionele onderdrukking. "Er is namelijk het gevoel dat mannelijk haar als minder vies wordt gezien. In onze maatschappij mogen sommige mensen op alle lichamen aanspraak maken en macht uitoefenen. Met dit project willen we die verhouding markeren en omdraaien", klinkt het. Vandaar de oproep aan mannen om hun schaamhaar op te sturen. "En we vragen schaamhaar, geen borst- of okselhaar", verduidelijkt Emiel Lenaert.  

Tapijt

Het project is de bachelorproef van de studenten. Bedoeling is om op het einde van het academiejaar een voorstelling te kunnen geven. Het schaamhaar zou daarbij een tapijt moeten worden, als decor voor de voorstelling. "Het hangt er wel een beetje van af hoeveel schaamhaar we zullen krijgen", zegt Emiel Lenaert.

"We kunnen natuurlijk niet controleren of het schaamhaar wel degelijk uit de schaamstreek komt en of het effectief van mannen is, maar we rekenen daarvoor op de eerlijkheid van de mensen." Ook met de hygiëne houden de studenten rekening. "We zullen de haartjes wassen met shampoo. Het is ook de bedoeling om het te bleken en te kleuren zodat we met patronen kunnen werken."

Wie zich geroepen voelt, kan vanaf nu zijn schaamhaar opsturen in een afgesloten en ondoorzichtige enveloppe. De studenten zijn te bereiken op Postbus 41, Lange Kruisstraat 55, 9000 Gent. "Weerkerende donaties zijn ook meer dan welkom", klinkt het nog. 

Meest gelezen