Daniel DeSlover

Donald Trump en Joe Biden doorkruisen de VS in laatste rechte lijn naar verkiezingsdag

Een recordaantal van 86 miljoen Amerikanen heeft zijn stem al uitgebracht in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar de twee kandidaten, de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, blijven drie dagen voor de verkiezingen het land rondtrekken om kiezers te overtuigen. De coronapandemie is het thema bij uitstek. 

Vooral voor de Republikeinen is het nog belangrijk om campagne te voeren. Niet alleen ligt president Trump achter in de peilingen, ook zijn het vooral Democratische kiezers die al hun stem hebben uitgebracht. Trump rekent op een grote opkomst op 3 november.  

Trump ging zijn aanhangers toespreken in de staten Wisconsin en in Minnesota. Daar had hij 25.000 man op de been willen brengen, maar de Democratische gouverneur liet maar 250 mensen toe. Minnesota is erg getroffen door het coronavirus. (lees verder onder foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De president liep langs het publiek heen en wierp gadgets in het rond. Daarna beloofde hij dat er over enkele weken een coronavaccin klaar zal zijn. Hij beloofde ook economisch herstel. Trump ging opnieuw fel tekeer tegen de gezondheidsdiensten en het medisch personeel. Hij beweerde zelfs dat dokters de dodentol van de corona-epidemie opdrijven om meer geld te kunnen verdienen. "Er komt een vaccin aan", zei Trump, "maar zelfs zonder vaccin buigen we het om."

Joe Biden: "9 miljoen besmettingen omdat de president niets deed"

Ook Joe Biden trok in een razend temppo doorheen de strijdstaten in het Midwesten: naar Iowa, waar Trump in 2016 een duidelijke overwinning haalde, en dan naar Minnesota en Wisconsin. Biden sprak daar zijn aanhangers toe met zijn mondmasker op (zie foto onder). Biden somde de coronacijfers op: "Een record van 9 miljoen besmettingen, en miljoenen mensen zonder werk. Het ergste van dat alles is een president die het heeft opgegeven." (lees verder onder foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De twee kandidaten trekken ook vandaag nog naar belangrijke staten die het verschil kunnen maken. Donald Trump gaat naar Pennsylvania, dat hij in 2016 met een zeer kleine marge won. Joe Biden gaat samen met oud-president Barack Obama op campagne in Michigan. In 2016 won Donald daar verrassend van Hillary Clinton. Nu staat Biden in de peilingen met 5 procentpunten voor in Pennsylvania en met 9 procentpunten in Michigan. 

Meest gelezen