Nicolas Maeterlinck

Verhoogd risico voor vogelgriep: ophokplicht voor pluimveehouders vanaf 1 november

Vanaf 1 november moeten professionele pluimveehouders hun pluimvee verplicht ophokken. Hobbyhouders moeten hun pluimvee binnen of onder netten voeren en laten drinken. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval beslist omdat het risico op vogelgriep in ons land toeneemt.

Met deze maatregelen wil Clarinval vermijden dat pluimvee van professionele bedrijven en hobbyhouders in contact komen met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt pluimveehouders om de maatregelen strikt toe te passen. Als ze een verhoogde sterfte opmerken of bij elk ander symptoom van ziekte, nemen ze best onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Vorige week voerde Nederland al een ophokplicht in. Toen vroeg het FAVV om waakzaam te zijn.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. In België werd het virus voor het laatst in juni en juli 2017 gedetecteerd.

De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Meest gelezen