Videospeler inladen...

Verontwaardiging na uitspraak Hilde Crevits (CD&V) over versoepelingsstrategie in september

Een uitspraak van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) dat de Nationale Veiligheidsraad in september heeft beslist om de coronamaatregelen te versoepelen op basis van de kennis die er toen was, leidt tot verontwaardiging in de medische wereld. Verschillende vooraanstaande artsen wijzen erop dat de politiek wel degelijk had kunnen weten dat de toestand zou ontsporen. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon verwijst trouwens naar de wetenschappers, op dezelfde manier als in juli, wat tot ergernis leidde bij infectiologe Erika Vlieghe.

Herinner u de Nationale Veiligheidsraad van 23 september, waar toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) onder meer aankondigde dat de bubbel van 5 zou verdwijnen en eraan toevoegde dat we iedereen die we wilden zien, mochten zien, weliswaar op een veilige afstand. Die versoepeling leek toen al vrij merkwaardig, en al gauw bleek dat er weer moest worden verstrengd.

"Ik neem zeker een stuk verantwoordelijkheid mee voor de versoepeling die er in september is geweest", zei Hilde Crevits in "De afspraak op vrijdag". "Achteraf bekeken is dat niet de beste boodschap. Maar je beslist altijd met de kennis die je op dat moment hebt en je probeert hoop en perspectief te geven." Crevits zegt er ook bij dat zij zelf niet in de Nationale Veiligheidsraad zat. Minister-president Jan Jambon (N-VA) was toen de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering.

"Er was wel voorkennis", reageerde Marc Noppen in dezelfde uitzending. Noppen is directeur van het UZ in Brussel. "We wisten wat er ging gebeuren. We hebben dit voorspeld."

Professor Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde en intensivist in het UZ Leuven, is verontwaardigd. "Roepen naar mijn TV doe ik normaal enkel bij sport", twittert Meyfroidt. "Ik merkte gisteren dat pijnlijke eufemismen een vergelijkbaar effect hebben, zeker als ze in duo worden uitgesproken."

Ook dokter Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, is meer dan verbaasd. "Hoe hard moet je eigenlijk roepen", vraagt hij zich af op Twitter.  

Bekijk hieronder het bewuste fragment in "De afspraak op vrijdag" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) blijkt te worstelen met de beslissing om in september te versoepelen, en hij zat dus voor alle duidelijkheid wél in de Nationale Veiligheidsraad. 

Ik luister wel naar wat de wetenschappers zeggen, en samen met alle partijen rond de tafel komen  we tot een akkoord 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Misschien hadden we daar toch andere maatregelen moeten nemen. Daar moet je niet onnozel over doen", aldus Jambon gisteravond in "Terzake". "Maar ik ben niet de wetenschapper. Ik luister wel naar wat de wetenschappers zeggen, en samen met alle partijen rond de tafel komen  we tot een akkoord waarvan wij allemaal samen denken dat dit de juiste maatregelen zijn."

Jambon lijkt hier hetzelfde te zeggen als in juli, toen hij liet uitschijnen dat infectiologe Erika Vlieghe akkoord was gegaan met een aantal versoepelingen. Dat was toen bijna een brug te ver voor Vlieghe, die er toen op hamerde dat zij slechts adviezen geeft. De infectiologe dreigde er toen mee om niet langer fysiek aanwezig te zijn bij de Nationale Veiligheidsraad.

Bekijk hieronder het fragment van het interview met Jan Jambon in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen