Antwerps gouverneur Cathy Berx niet te spreken over koopzondag in Antwerpen: "Dit is cynisch, hoop dat het zal gieten" 

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx is niet te spreken over de koopzondag die vandaag in de stad Antwerpen plaatsvindt. "Ik vind het zelfs wat cynisch en onbegrijpelijk", zegt ze. "Ik kan enkel hopen dat als het nu niet onmogelijk is gemaakt door de burgemeester, dat mensen zelf zo wijs zijn om er niet heen te gaan." Ook Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open VLD) hoopt dat mensen wegblijven van deze en andere koopzondagen.

Gisteren was het in heel wat winkelstraten in het land op de koppen lopen. Maandag gaan de niet-essentiële winkels voor zes weken dicht en blijkbaar hadden veel mensen nog net dat ene ding uit de winkel nodig.  Ook op de Meir in Antwerpen was het bijzonder druk gisteren. En net vandaag is er nog een koopzondag gepland.

"Ik vind dit geen goed idee", reageert provinciegouverneur Cathy Berx. "Ik vind het zelfs wat cynisch en onbegrijpelijk. Het is vandaag Allerheiligen, de dag waarop we de doden eren. Dan is het vreemd om een koopzondag te organiseren in volle pandemie en wanneer het virus zeer sterk circuleert. Als je dan met velen gaat shoppen, ben je er zeker van dat dit gaat leiden tot nieuwe besmettingen."

Gisteren tweette burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarin hij verwees naar de koopzondag en de mensen opriep om zich aan de regels te houden. 

"Ik heb met burgemeester De Wever gisteren contact gehad", vertelt provinciegouverneur Berx. "Hij heeft mij toegezegd dat er heel wat politie op de been zal zijn en dat er zal ingegrepen worden van zodra er te veel mensen samenkomen. Dat is iets. Maar het zou veel beter zijn dat mensen gewoon niet naar de stad komen."

Volgens Berx komt zo'n koopzondag eigenlijk neer op een evenement. "En evenementen zijn verboden", klinkt het. Had burgemeester De Wever het evenement dan niet beter geannuleerd? "Het was wijs geweest om op dit ogenblik geen koopzondagen te hebben", vindt Berx. "Ik kan maar enkel hopen dat het heel slecht weer wordt, dat het straks heel hard en lang begint te regenen zodanig dat mensen hun plannen bijstellen."

Ik kan enkel hopen dat als het nu niet onmogelijk is gemaakt door de burgemeester, dat mensen zo wijs zijn om er niet heen te gaan

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx

Bart Somers (Open VLD): "Blijf thuis"

Ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) hoopt dat mensen niet massaal naar deze en andere koopzondagen trekken. "Ik zou iedereen willen oproepen om die koopzondagen echt te vermijden", vertelt hij aan VRT NWS.

"Ik weet dat het vervelend is en dat sommige mensen het gevoel hebben dat dit het laatste is dat ze kunnen doen vooraleer weer een moeilijke periode begint, maar zo gaan we op het laatste moment het virus weer veel kans geven om zich te verspreiden en gaan de gevolgen nadien nefast zijn. Dus mijn oproep is: doe daar niet aan mee, blijf thuis."

Steven Van Gucht: "Besmettingen leiden binnen 2 weken tot opnames"

Gisteren al keek viroloog Steven Van Gucht met verbazing naar de volkstoeloop in heel wat winkelstraten. "We weten dat de besmettingen die nu gebeuren binnen twee weken zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames", waarschuwde hij in "Het Journaal". "Dit is het moment waarop de ziekenhuizen maximaal belast zullen zijn."

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) volgde Van Gucht in "Het Journaal". "Als ik een oproep zou mogen doen, zou hem willen bijtreden en zeggen: ga niet in lange rijen staan, ga niet aanschuiven, ga niet massaal winkelen", zei ze. "Als we samen ons best doen, kunnen we deze periode zo kort mogelijk maken."

Bekijk hier het gesprek met Annelies Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen