Videospeler inladen...

Burgemeester De Wever (N-VA) legt verantwoordelijkheid koopzondag bij Binnenlandse Zaken

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt niet dat hij verantwoordelijk is voor de drukte tijdens de koopzondag in zijn stad. Eerder had de Antwerpse gouverneur Cathy Berx al gezegd het "cynisch en onbegrijpelijk" te vinden dat de koopzondag toch nog werd georganiseerd. Maar De Wever kijkt naar Binnenlandse Zaken.

Bart De Wever wijst erop dat Antwerpen niet de enige stad is waar er vandaag kon worden gewinkeld. De winkels sluiten in Antwerpen alléén zou de shoppers naar andere centra gestuurd hebben, zegt hij. Een algemene sluiting van alle winkels door de federale overheid zou volgens hem beter zijn geweest. 

"Het ministerieel besluit om de winkels te sluiten was gisteravond klaar", aldus de Antwerpse burgemeester. "Dit is afgekondigd om 11u36 vandaag. Dan waren de winkels net open."

"Als men dat vanmorgen vroeg had afgekondigd had men in heel het land de winkels kunnen sluiten en had men ook het grensoverschrijdend shoppen nog kunnen verbieden. Maar men heeft dat niet gedaan."

Conclusie volgens De Wever. "Nochtans was dat de enige logische maatregel om te vermijden dat mensen zich kriskras verplaatsen, op zoek naar winkels die nog open zijn." Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil niet reageren op de verklaring van de Antwerpse burgemeester.

Meest gelezen