Covidcoördinator spoed UZ Gent: "Hadden onszelf beloofd reguliere zorg niet meer uit te stellen, dat is ons niet gelukt"

"Als er één ding was dat we hadden geleerd uit de eerste lockdown, wat we wilden blijven vrijwaren, was de reguliere zorg. We hadden onszelf dat beloofd. Maar laat ons eerlijk zijn, dat is ons niet gelukt." Dat zegt Tania Desmet, covidcoördinator van de spoeddienst van het UZ Gent. Zij waarschuwt dat het tekort aan gespecialiseerd personeel op intensieve zorg een dramatisch probleem is.

"Reguliere zorg vrijwaren, laat ons eerlijk zijn, dat is niet gelukt"

Naast de zorg voor covidpatiënten is er ook de reguliere zorg, de zorg voor niet-covidpatiënten. Tijdens de eerste golf in het voorjaar merkten artsen dat mensen een dokters- of ziekenhuisbezoek uitstelden, met soms dramatische gevolgen. "We hebben onszelf toen beloofd, dat nooit meer", zegt Desmet. "Maar we zien dat we dat niet kunnen volhouden. We merken dat andere zaken uitgesteld moeten worden. Er is geen andere mogelijkheid toe."

"Als er nu een ding was wat we geleerd hadden uit de eerste golf, wat we onszelf beloofd hadden, dat we die reguliere zorg wilden blijven vrijwaren bij een volgende golf. En laat ons eerlijk zijn: dat is niet gelukt. En dat is meer dan jammer. Je maakt mensen er ongelukkig mee, maar je creëert er ook accidenten mee. En dat is nooit de bedoeling geweest."

We hebben ons in de eerste golf beloofd, dat nooit meer. Maar we zien dat we dat niet kunnen volhouden.

Tania Desmet, COVID-coördinator op de spoeddienst van UZ Gent

"Onvoorstelbaar dat mensen de ernst van de situatie nog altijd niet inzien"

Dokter Desmet keek ook met ontzetting naar de enorme drukte in de winkelstraten gisteren. Ook vandaag zijn er nog koopzondagen of doen winkels de deuren extra open. "Ik vind dat zo onvoorstelbaar dat er zoveel mensen zijn die de ernst van de situatie nog altijd niet inzien", klinkt het scherp.

"Ik kan dit niet genoeg benadrukken: we maken ons méér dan zorgen in de ziekenhuizen. Dit is écht niet het moment om buiten te komen voor niet strikt levensnoodzakelijke dingen. Ik versta dit echt niet. Over twee weken gaan we in de ziekenhuizen zien dat het een verkeerde keuze gebleken is om dit weekend zo te gaan shoppen."

Dit is écht niet het moment om buiten te komen voor niet strikt levensnoodzakelijke dingen. Ik versta dit echt niet.

Tania Desmet, COVID-coördinator op de spoeddienst van UZ Gent

Bekijk hier het volledige gesprek met dokter Desmet in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen