Videospeler inladen...

Imam Khalid Benhaddou uit Gent: “Geen enkele cartoon, hoe beledigend ook, is een reden tot moord”

Bijna zes jaar na de terroristische aanslagen in Parijs, is Frankrijk weer het slachtoffer van terreur. De moorden op leraar Samuel Paty (47) nabij Parijs en drie kerkgangers in Nice, laten niemand onberoerd. Ook niet de Gentse imam Khalid Benhaddou, die in een Facebookpost de aanslagen veroordeelt. “We moeten extremisme en terrorisme samen aanpakken”, zegt hij in "De zevende dag”.

Samuel Paty werd op 16 oktober op een gruwelijke wijze vermoord nadat hij twee spotprenten van de profeet Mohammed had getoond in een les. “Laat me heel duidelijk zeggen dat geen enkele cartoon, hoe beledigend ook, een reden is om over te gaan tot moord”, zegt Benhaddou in "De zevende dag".

“Hier kan een maatschappelijk debat over ontstaan. Ik denk dat het zelfs gezond is om hierover te discussiëren. Dat hebben we destijds ook gedaan over het carnaval in Aalst, maar laten we dat alsjeblieft doen binnen het democratisch bestel”, zegt Benhaddou. 

Bekijk hier het gesprek met Khalid Benhaddou in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Mensen in de marge van de maatschappij niet in handen van extremisten duwen

Khalid Benhaddou

De geschiedenisleraar is nu niet alleen het gezicht van de Republiek, zoals de Franse president Emmanuel Macron het zegt, maar ook het nieuwe symbool van de vrije meningsuiting. Volgens Benhaddou was er dan ook helemaal niets mis met het tonen van de spotprenten: “Als een leerkracht tijdens een les de vrijheid van meningsuiting als onderwerp aansnijdt dan moet dat kunnen. Het is belangrijk dat je dat op een pedagogisch verantwoorde manier doet, maar zo’n les zou zelfs tot heel interessante discussies kunnen leiden tussen leerlingen. ”

"Niet vergissen tussen vriend en vijand”

“Uiteraard zijn er nu heel veel debatten over de vrijheid van meningsuiting, maar ook over geweld in naam van geloof”, zegt Benhaddou. Volgens hem zijn we nog lang niet af van deze uitdagingen. “We moeten als samenleving proberen de uitwassen uit de samenleving te verwijderen. We moeten extremisme en terrorisme samen aanpakken, maar ook nadenken over hoe we mensen  in de marge van de maatschappij, niet in de handen van extremisten duwen.”

Bericht op facebook gepost als mens, niet als moslim

Khalid Benhaddou

Benhaddou benadrukt dat president Macron heel duidelijk zal moeten zijn in zijn boodschappen, en dat de strijd aangegaan moet worden met extremisten, en niet met de islam. “Men mag zich niet vergissen tussen vriend en vijand. Moeten we ons als moslimgemeenschap telkens aangesproken voelen om ons tegen terroristische aanslagen uit te spreken? Heel veel moslims zeggen dat ze zich niet verbonden voelen met deze man, hij is een gevaarlijke eenzaat. Mijn bericht op Facebook heb ik dan ook niet gepost als moslim of imam, maar als mens.”

Lees hier het volledige bericht van de imam op Facebook:

Meest gelezen