Jasmien (26) moet winkeltje net na uitbreiding al sluiten. "Veel klanten wilden nog gezellig spulletjes kopen."

Jasmien uit As heeft haar winkel met interieurspulletjes, Italiaanse wijnen en voedingsproducten nog maar net uitgebreid, of de zaak moet al op slot. Corona of niet, heel wat mensen grepen het laatste shopweekend aan om hun slag te slaan. “Onze klanten wilden nog wat gezelligheid in huis halen om de komende periode te overbruggen”, zegt de 26-jarige zaakvoerder. 

Het Tuinkaffee groeide in minder dan twee jaar tijd uit tot een begrip in As en omstreken. Nadat de bistro door corona gedwongen moest sluiten, zette Jasmien volop in op het winkelgedeelte. “We merkten al snel dat ons winkeltje het goed deed: mensen vroegen onder meer naar de wijn die ze konden proeven in ons restaurant. Dat we het winkelconcept zouden uitbreiden stond dus al een tijdje vast. Alleen hadden we er niet op gerekend dat een tweede lockdown zo vroeg de kop zou opsteken. We hoopten dat we de aanloop naar de feestdagen nog konden meepikken.”

Welgekomen extraatje

Maar Covid-19 steekt nu een stokje voor het inslaan van gezellige kerstcadeaus. “We hebben de winkel niet speciaal geopend op zondag omwille van de verstrengde maatregelen”, zegt Jasmien. “Dat dit ons openingsweekend zou zijn stond al lang gepland. Bovendien zijn we sinds kort geopend op elke eerste zondag van de maand. Het is een welgekomen extraatje. We kregen veel volk over de vloer, maar alles verliep volstrekt coronaproof. Ik begrijp de kritiek op de toestanden in drukke winkelcentra, maar hier in een dorp is de situatie toch anders."

"Gelukkig zijn we gewapend om online service te kunnen bieden", vervolgt de onderneemster. "Zowel van maaltijden uit onze bistro als producten uit onze winkel. Al is dat financieel slechts een schamele troost. Maar ik blijf optimisch: hopelijk mogen we de deuren net voor Kerstmis weer openen." 

Gemeenten moeten belastingen verlagen

Ook UNIZO-Limburg roept de handelaars op om zo creatief mogelijk te zijn en te zoeken naar afhaal- en levermogelijkheden en eigen webshops om op die manier toch nog wat handel te kunnen drijven. De ondernemersorganisatie vraagt dat de overheid ook alle mogelijke steunmaatregelen bovenhaalt. Directeur Bart Lodewijckx van UNIZO-Limburg is dan ook fel in zijn pleidooi: "We willen ook bij de gemeentebesturen aandringen om de belastingen voor ondernemers niet te verhogen en beter nog te verlagen. Door de eerste lockdown stond het water vele ondernemers al aan de lippen. Nu komt er nog een tweede bovenop. We zijn al in onderhandeling met gemeentebesturen die bijvoorbeeld net nu met een oppervlaktebelasting de lokale ondernemers extra wilden laten betalen. Dat is echt onmogelijk. We vragen de gemeenten om net zoals ondernemers te besparen op niet-essentiële uitgaven om op die manier budgettaire ruimte voor steun aan de lokale bedrijven vrij te maken."

Meest gelezen