Foto: Radio 2

Laatste koopzondag Antwerpen: behoorlijk druk op de Meir, kleinere winkelstraten leeg

Op de koopzondag in Antwerpen was het behoorlijk druk op de Meir, ook al hebben verschillende experts en politici opgeroepen om weg te blijven uit de winkelstraten. Morgen gaat een lockdown in en dan moeten niet-essentiële winkels zoals kledingzaken dicht. Bij populaire winkelketens stonden er lange wachtrijen. Eén winkel werd door de politie gesloten omdat er te veel klanten waren. 

De Antwerpse politie was extra aanwezig in de winkelstraten om de veiligheid te garanderen. “De drukte viel mee in vergelijking met andere koopzondagen. Er waren wel enkele wachtrijen op de Meir, maar alles verliep er rustig. We hebben wel één winkel, de Action in de Stadsfeestzaal,  moeten sluiten waar het te druk was”, vertelt Willem Migom van de politie. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het moest dus echt wel allemaal vandaag"

Gisteren was het al erg druk op de Meir en ook vandaag lieten veel mensen zich niet afschrikken om nog te gaan shoppen. “Met die lockdown moet dat wel”, zegt een vrouw. "Nu zeker met het koude weer had ik nog een jas nodig. Ook heb ik nog shampoo, douchegel, haarlak en tandpasta gekocht.” Een andere vrouw vult aan: “Ik werk in de week van 8 uur tot 5 uur dus door de week naar de winkel gaan is niet mogelijk. Het moest dus echt wel allemaal vandaag."

Zeer rustig in kleinere winkelstraten

In de omliggende winkelstraten is het veel rustiger. “Het verschil tussen vandaag en gisteren is dag en nacht. Gisteren was het over de koppen lopen, ook bij ons in de in de kleinere winkelstraatjes rond De Wilde Zee. Maar vandaag is het wel veel minder, de mensen hebben echt geluisterd naar de oproep van de gouverneur en de minister”, vertelt Els Denayer van schoenenwinkel Monar.

Er zijn nog veel pantoffels en wandelschoenen verkocht. Mensen willen in huis warme voeten hebben en goede schoenen om boswandelingen te maken.

Els Denayer, van schoenenwinkel Monar

Zaterdag heeft de schoenwinkel nog veel kunnen verkopen, maar dat gaat het verlies van de lockdown niet kunnen goedmaken, vertelt Denayer. “De klanten hebben veel schoenen gekocht die ze al lang op het oog hadden. Ook zijn er nog veel pantoffels en wandelschoenen verkocht. Mensen willen in huis warme voeten hebben en goede schoenen om boswandelingen te maken. Schoenen worden toch nog het liefst in de winkel gekocht, omdat je dan kan passen en de schoen kan aanvoelen. Wij hebben gelukkig wel een webshop en daar gaan we nu tijdens de lockdown hard op inzetten."

Meest gelezen