Liveblog: Opnieuw druk op Meir in Antwerpen, boekenwinkels en notarissen blijven open tijdens lockdown

Ondanks de oproepen om dat niet te doen zijn vanmiddag toch veel shoppers opgedaagd voor de koopzondag in Antwerpen. Intussen blijven de coronacijfers in ons land stijgen: de voorbije week werden elke dag gemiddeld 648 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen nu bijna 6.500 mensen in het ziekenhuis. 1.160 van hen liggen op intensieve zorg. Elke dag sterven er nu gemiddeld 102 mensen aan het virus, ook dat is een stijging. Intussen is ook het ministerieel besluit gepubliceerd waarin staat welke winkels mogen openblijven. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Drukte op de Meir op koopzondag: "Het moest echt allemaal wel vandaag"

Ondanks de oproepen van verschillende experten, ministers en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx was het op de koopzondag vanmiddag toch behoorlijk druk op de Meir. Vanaf morgen begint de lockdown en gaan alle niet-essentiële winkels dicht. 

Net als gisteren zet dat veel mensen nog altijd aan om massaal te gaan shoppen, ondanks het risico op een coronabesmetting. "Met die lockdown moet dit wel", zegt en shopper aan VRT NWS. Haar aankopen: "Mantels omdat het koud wordt, shampoo, badgel, lak, tandpasta. Van alles en nog wat."

"Ik werk in de week van 8 tot 5", vertelt iemand anders. "Mijn man ook. Dus hebben we niet veel tijd om tijdens de week naar de winkel te gaan. Het moest dus echt wel allemaal vandaag."

Lees meer in dit artikel:

Overzicht: welke winkels moeten sluiten, wie mag (deels) open blijven?

Het ministerieel besluit met de nieuwe coronamaatregelen is gepubliceerd. In het besluit staat opgesomd welke winkels mogen openblijven. Het gaat, zoals gezegd, om winkels die in hoofdzaak essentiële goederen aanbieden.

 • De voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels
 • winkels die verzorgings- en hygiëneproducten aanbieden
 • dierenvoedingswinkels
 • apotheken
 • kranten- en boekenwinkels
 • tankstations en leveranciers van brandstofen
 • telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen
 • winkels voor medische hulpmiddelen
 • doe-het-zelfzaken
 • tuincentra- en boomkwekerijen
 • bloemen- en plantenwinkels
 • de groothandels bestemd voor professionelen, al mogen die enkel die professionelen bedienen
 • gespecialiseerde detailzaken voor kledingstoffen
 • gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen
 • winkels voor schrijf- en papierwaren.

Om oneerlijke concurrentie te vermijden met de winkels die moeten sluiten, moeten de winkels die mogen openblijven en in normale tijden ook niet-essentiële goederen verkopen die goederen afschermen. Warenhuizen zullen in dat licht onder meer speelgoed, decoratieartikelen (met uitzondering van kaarsen), elektro, kleding en sportartikelen ontoegankelijk moeten maken, althans in de fysieke winkels. Bestellingen en afhalingen van die producten mogen wel. 

Verder mogen ook autogarages en fietsenwinkels hun herstellingsdiensten blijven aanbieden tijdens de lockdown.

Verder worden ook een aantal diensten als essentieel beschouwd. Zo mogen taxi's blijven rijden en notariaten blijven open.

U kan alles zelf nalezen in het ministerieel besluit. 

Lees meer in onderstaand artikel:

Verpleger-acteur hekelt shoppers van dit weekend met liedje

Verpleger Stef Vanlee, ook bekend als Steven in de Eén-serie Dertigers, hekelt in een liedje het "Je-m'en-foutisme" van zij die dit weekend per se moesten gaan winkelen. Hij postte een filmpje op de sociale media.

Zo'n 80 Portugese bouwvakkers in quarantaine in Aalter

In een oud hotel- en cinemagebouw in Aalter zitten 84 Portugese bouwvakkers in quarantaine. Een tiental onder hen heeft positief getest op COVID-19. 

De arbeiders verblijven in Cinema Capitole in de Stationsstraat. Ze leven er dicht bij elkaar, dus moeten ze allemaal in quarantaine. Allemaal werken ze voor verschillende bouwfirma's in de Gentse regio.

Volgens burgemeester Pieter De Crem (CD&V) beschikken de arbeiders niet over geldige papieren. Hij wil dan ook dat ze na hun quarantaine het gebouw onmiddellijk verlaten. "De wetgeving wordt flagrant overtreden: controle wees uit dat de 84 Portugezen niet beschikken over geldige verblijfsvergunningen, of die zijn intussen al vervallen", zegt hij.

Essentiële producten of niet? Het antwoord is niet altijd even duidelijk

Sommige winkels gaan dicht, andere blijven open. Maar er zijn ook tussengevallen. Tuincentra mogen bijvoorbeeld nog planten, gerief of dierenvoeding verkopen, maar geen kerstversiering. En dat leidt soms tot absurde situaties, zag "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Antwerpse spoedarts Jan Stroobants is boos over "lockdownshopping"

Jan Stroobants, hoofd van de spoeddienst in het ZNA Middelheim in Antwerpen, is boos en triest dat zo veel mensen dit weekend nog zijn gaan winkelen, waarbij niet altijd genoeg afstand werd gehouden om het corona-veilig te houden. "Ik ben enorm triestig daarover", zegt hij aan VRT NWS.

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Stroobants in Het Journaal:  

Videospeler inladen...

Antwerpen opent een corona-infolijn

Antwerpenaars met vragen over het testdorp en over corona kunnen vanaf maandag 2 november bellen naar een nieuwe lokale corona-infolijn op het nummer 03/376 95 95. Dat nummer is bereikbaar op weekdagen van 9 tot 17 uur, en in het weekend van 8 tot 16 uur.

De stad, de huisartsenkringen, ZNA en Golazo willen zo de druk op de Antwerpse huisartsen verlichten, en correcte en gerichte informatie aan de burgers leveren.

Kritiek op koopzondag in Antwerpen: De Wever legt bal in kamp Binnenlandse Zaken

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt niet dat hij verantwoordelijk is voor de drukte tijdens de koopzondag in zijn stad. Eerder had de Antwerpse gouverneur Cathy Berx al gezegd het "cynisch en onbegrijpelijk" te vinden dat de koopzondag toch nog werd georganiseerd. Maar De Wever kijkt naar Binnenlandse Zaken.

Lees hier het artikel:

Politie pakt agressieve vrouw op bij illegaal feestje

In Schoten heeft de politie tot twee keer toe een feest stilgelegd waarop 12 mensen aanwezig waren. Een van de aanwezigen, een 25-jarige bewoonster van het pand, gedroeg zich agressief: ze beet, stampte en spuwde naar een politieagent. Ze is opgepakt en zal voor de onderzoeksrechter worden geleid.

De feestvierders overtraden volgens de politie de coronamaatregelen en kregen allemaal een proces-verbaal. Nadat het feest een eerste keer was stilgelegd, moest de politie anderhalf uur later opnieuw ter plaatse komen omdat er opnieuw gelijkaardige taferelen aan de gang waren. 

Meest gelezen