Videospeler inladen...

Minister van Cultuur Jan Jambon kondigt nieuwe Vlaamse boekenprijzen aan

In 2022 zullen twee nieuwe Vlaamse literatuurprijzen uitgereikt worden, één voor fictie en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat heeft minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) aangekondigd bij de opening van de Boekenmarathon, het digitale alternatief voor de Boekenbeurs.

Hoe de prijzen zullen heten en welk bedrag eraan verbonden wordt, moet nog bekeken worden. "Het wordt een prestigieuze prijs", zegt Jambon. "Dan moet er ook een prestigieus bedrag tegenover staan. Dat gaan we later in het parcours kenbaar maken." In 2017 hield de grootste Vlaamse literatuurprijs op met bestaan. Dat was de Fintro-literatuurprijs, vroeger bekend als de Gouden Boekenuil.

Bekijk het verslag uit van de Boekenmarathon uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De nieuwe prijzen zullen georganiseerd worden door Literatuur Vlaanderen, vroeger bekend als het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dat is een Vlaamse openbare instelling die de letterensector in Vlaanderen ondersteunt met subsidies voor auteurs, vertalers, uitgevers en organisatoren.

De bedoeling is dat die nieuwe prijs vanaf 2022 jaarlijks in februari zal worden uitgereikt en naast de grote Nederlandse literatuurprijzen kan staan. "Ik ben ervan overtuigd dat zo'n grote literaire prijs een enorme impuls zal geven aan de boekensector", stelt Jambon. Boekenbeurs-topvrouw Vé Bobelyn reageerde alvast tevreden. "Dit is heel belangrijk voor het boekenvak, iedereen in de sector is er heel enthousiast over", zegt ze. Het initiatief kadert in het relanceplan van de Vlaamse regering voor de cultuursector.

Bekijk hier de aankondiging van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA):

Videospeler inladen...

Meest gelezen